Hella Haasse, Dorthe Nors en Maarten Asscher

Een IJslandse en een Zweedse thriller, essays van Maarten Asscher, een minder bekende Hella Haasse, Tibetaanse verhalen en andere net verschenen titels.

Redactie
null Beeld
Beeld

Hella S. Haasse

Querido, €12,50

De jaren tachtig waren voor Hella S. Haasse (1918-2011) de gelukkigste uit haar leven, aldus haar aspirant-biograaf Aleid Truijens in het nawoord bij de herdruk van Ogenblikken in Valois. Een minder bekende Haasse-titel, een 'mozaïek van indrukken', voor het eerst verschenen in 1982, toen ze met haar man nog maar een jaar permanent woonde in het Noord-Franse dorpje Saint-Witz, dertig kilometer boven Parijs. Het boekje verschijnt ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van de auteur, op 2 februari aanstaande.

null Beeld
Beeld

Dorthe Nors

Podium, €18,50

Na de verhalenbundel Karateslag komt nu de roman uit die de Deense schrijver Dorthe Nors (1970) drie jaar geleden publiceerde: Spiegel spiegel schouder, in de vertaling van Edith Koenders. Als ze de veertig voorbij is, probeert vertaalster Sonja haar rijbewijs te halen. Eerst theorie, tussen vooral jonge mensen. Bij de EHBO-cursus gebruikt de instructeur haar als proefkonijn. 'Het was vernederend om door een jongen van achttien in stabiele zijligging gelegd te worden. Ze werd er bovendien duizelig van en daar mocht niemand achter komen.' Sonja haalt de theorie, maar dan is ze er nog niet.

Tenzin Dickie (sam.)

De Geus, €17,99

De Tibetaanse Tenzin Dickie werd geboren en grootgebracht in een van de vluchtelingenkampen in het noorden van India. Daardoor groeide ze verweesd van de Tibetaanse literatuur op. Inmiddels is ze, woonachtig in Amerika, op de hoogte van de schrijvers van nu, die schrijven in het Tibetaans, Engels en Chinees, en wonen over de hele wereld. De verhalen, die zich bewegen 'tussen bezetting en verbanning', zijn gekozen door Dickie en vertaald door Anneke Bok: Oude demonen, nieuwe goden bevat verhalen van Takbum Gyal, Kyabchen Dedrol en Tsering Lama.

null Beeld
Beeld

Willy Vlautin

Meulenhoff, €19,99

Een moderne Steinbeck, beschrijver van de Midwest, is Willy Vlautin (1967) wel genoemd, die ook zanger is van de band Portland. In zijn roman Laat me niet vallen, vertaald door Dirk-Jan Arensman, wil Horace Hopper professioneel bokser worden. Hij trekt daartoe de bergen van Nevada in, om in het ruige Mexicaanse bokscircuit te belanden.

Arnaldur Indridason

Q, €19,99

Operatie Napoleon van Arnaldur Indridason stamt al uit 1999 maar werd nu pas in het Nederlands vertaald. De IJslandse schrijver, die nadien tot grote hoogtes zou stijgen met zijn prachtige reeks over inspecteur Erlendur, schuwt in dit vroege boek de grote thema's niet. Het is 1945, de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, en er stort een Duits vliegtuig neer op een afgelegen gletsjer in IJsland. Pas jaren later wordt duidelijk wat de brisante inhoud was van deze Junkers Ju 55. 'Napoleon', dat draait om een grote samenzwering met een zeer kwalijke rol voor de Amerikanen, is van een geheel andere orde dan de meer ingetogen boeken uit de gevierde Erlendur-reeks, maar het is zeker niet minder de moeite waard.

null Beeld
Beeld

E. Norebäck

Prometheus, €19,99

Bij psychotherapeut Stella Widstrand meldt zich een nieuwe cliënt. De eerste kennismaking met deze Isabella laat de therapeut in grote verwarring achter. Is Isabella haar dochter Alice, die jaren terug als meisje verdween? Elisabeth Norebäck levert met Zeg dat je van mij bent een prima eerste psychologische thriller af, waar het perspectief steeds wisselt tussen drie vrouwen, Stella, Isabella en ene Kerstin. Het debuut van de Zweedse schrijfster is nu al een internationaal succes, Säg att du är min werd aan 28 landen verkocht.

Debi Gliori

Spectrum, €12,50

Dit boek is het resultaat van alle depressieve periodes die ik tijdens mijn volwassen leven heb moeten meemaken', schrijft Debi Gliori op de laatste pagina van Slapen met draken. Gliori is een Schotse kinderboekenschrijfster en -illustrator en het kleine prentenboekje, bedoeld voor (jong)volwassenen, vertelt in tekeningen en in tekst (vertaald door Ellen Deckwitz) hoe een depressie voelt, voor zover mogelijk dan: 'Ik had geen woorden meer. Er was geen taal voor dit gevoel.'

Maarten Asscher

Atlas Contact, €19,99

In de stukken die nu zijn gebundeld in Toch zit het anders probeert schrijver en boekhandelaar Maarten Asscher (komende week neemt hij afscheid als directeur van Athenaeum Boekhandel) bepaalde verschijnselen en vragen zo te bekijken en te ordenen dat er 'een waarheid aan het licht komt, althans een zekere inzichtelijkheid. Hoe zit het werkelijk met het onderwerp literair engagement? Wat is nou echt het belang van vertaalkritiek, en voor wie geldt dit wel en voor wie niet? Hoe werkt het kunstbeleid?'. De essays verschenen eerder in onder meer De Gids.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden