Helikopterontsnapping 'in alle rust' verijdeld

De man die een helikopter kwam huren om een topcrimineel te bevrijden, werd in een kwartiertje ingerekend. 'Spectaculair plan, klungelige uitvoering.'

Onderzoek op de lokatie waar een verdachte door de politie is doodgeschoten. Met de actie is een ontsnapping uit de gevangenis van Roermond met een helikopter voorkomen Beeld anp

Dat er 'iets' zou gebeuren met criminelen en twee verdachte helikopters, wisten ze al bij Kempen Airport in Budel. Maar wat precies? Daarover bleef de politie schimmig. 'We kregen dinsdag een telefoontje, maar geen details', zegt een directielid dat niet bij naam genoemd wil worden.

Een dag later verijdelde de Amsterdamse recherche een zorgvuldig geplande ontsnappingspoging uit de gevangenis in Roermond. Met een gekaapte helikopter zouden de verdachten Benaouf A., een van de kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld, op spectaculaire manier hebben willen bevrijden.

Een ontsnapping met een helikopter? 'Dat is iets wat in de jaren negentig nog wel voorkwam', zegt een woordvoerder van de gevangenis in Roermond. 'We hebben het in Limburg sinds 1997 gelukkig niet meer meegemaakt.'

Toen deed een onervaren piloot een poging om een Colombiaanse drugsbaron uit de gevangenis in Sittard te halen. De man botste tegen een lichtmast, waarna de helikopter ontplofte en de piloot overleed. In die jaren laaide de discussie over beveiliging van gevangenissen op, en werd de Extra Beveiligde Inrichting in Vught geopend voor gevaarlijke gedetineerden die de macht en middelen hadden te ontsnappen.

Hoe de verdachten woensdag precies van plan waren A. te bevrijden uit de gevangenis in Roermond, wil de politie niet zeggen. Het onderzoek loopt nog. En ook de woordvoerder van de gevangenis wil niet veel details kwijt over de beveiliging van deze gevangenis. 'Maar er lopen voor het oog bijna niet zichtbare staalkabels over de luchtplaats.'

Benaouf A. zit in Roermond een 12-jarige gevangenisstraf uit wegens zijn rol bij de moord op Najeb Bouhbouh. Op 18 oktober 2012 werd Bouhbouh, een goede vriend van A.'s concurrent Gwenette Martha, doodgeschoten in Antwerpen. A. coachte de twee mannen die de 34-jarige Bouhbouh met kogels doorzeefden.

De moord geldt als het startpunt van de Amsterdamse liquidatieoorlog, een geweldsgolf waarbij jonge, veelal zwakbegaafde en onervaren schutters met zware wapens soms op klaarlichte dag hun slachtoffer te lijf gaan. Zo'n aanval maakte A. zelf ook mee. Op 29 december 2012 werden hij en vier anderen beschoten tijdens een wildwestschietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

De verijdelde ontsnappingsactie doet vermoeden dat Benaouf A. nog steeds als een prominent geldt in de Amsterdamse onderwereld. Belangrijk genoeg om een dure en zeer riskante operatie voor op te tuigen.

Vluchten door de lucht

1991: Een handlanger van een 42- jarige drugshandelaar landt op de binnenplaats van de gevangenis in Leeuwarden. De drugshandelaar weet te ontkomen 1992: Een Turkse gedetineerde wordt per heli 'opgehaald' uit de gevangenis in Zwaag. De heli vliegt naar Hasselt, waar de gevangene overstapt op een motor.

1993: In Grave landt een helikopter op de binnenplaats van de gevangenis om de 28-jarige Robert van M. Op te halen. Een van de inzittenden bedreigt de cipiers met een wapen. M. ontkomt, maar wordt later in Moskou gearresteerd.

'De actie past precies in het beeld dat wij van deze groep criminelen hebben', zegt criminologe Barbra van Gestel van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Zij publiceerde afgelopen jaar een onderzoek naar de groep gewelddadige jonge criminelen die bij de Amsterdamse liquidatiegolf betrokken was. 'Ook die liquidaties waren vaak spectaculair opgezet, met gebruikmaking van allemaal hoogtechnologische snufjes, zoals gps-bakens. Zulke gadgets lijken status te hebben. Voor een helikopter geldt dat natuurlijk ook.' Kenmerkend is ook dat veel van die acties vervolgens behoorlijk klungelig worden uitgevoerd en dat daarbij grof geweld wordt gebruikt. Van Gestel: 'Mede door die klungelige uitvoering zijn relatief veel van de recente liquidaties ook opgelost.'

In dit geval kwam de politie kwam de bevrijdingsplannen van Benaouf A. op het spoor dankzij informatie uit een ander lopend onderzoek. 'De politie was goed voorbereid', vertelt het directielid van Kempen Airport.

Vanuit een onopvallend busje hield de politie woensdag het kleine vliegveld in Brabant in de gaten. Een dag eerder was een door de verdachten bestelde helikopter gearriveerd. Diezelfde ochtend was er nog een gehuurde helikopter geland. Normaliter ontvangt ze de klanten, maar met de verdachten in aantocht werd zij vervangen door een 'stand-in' van de politie en werd zij naar een veilige plek gebracht op het vliegveld.

Rond half twee kwam de verdachte binnen, een kwartier later had het arrestatieteam hem ingerekend. 'Het was zo voorbij. Het is in alle rust gegaan.'

Buiten het vliegveld ging het er later die middag minder rustig aan toe.Arrestatieteams met bivakmutsen en kogelwerende vesten raceten op hoge snelheid door de regio. Vanuit de lucht gesteund door politiehelikopters. Op verschillende plaatsen, waaronder Maarheeze en Roosteren werd gezocht naar verdachten. Twee verdachten werden daarbij aangehouden. Bij het Limburgse Roosteren schoot de politie een vluchtende 'bevrijder' van Benaouf neer. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.