Helft wisselkantoren aan de grens wordt voor het jaar 2002 gesloten Komst euro leidt tot massa-ontslagen bij GWK

De eerste honderden slachtoffers van de invoering van de euro zijn er al voordat de munt er is. Ze werken nu nog bij GWK, beter bekend als Grenswisselkantoren, maar in 2002 zal dat niet meer het geval zijn....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De slag die de euro de wisselkantoren zal toebrengen, is ook in andere opzichten fors. Bij de GWK-kantoren werd het afgelopen jaar zo'n zeven miljoen keer geld gewisseld. Hiervan ging het bij vijf miljoen transacties om munten die straks in de euro opgaan.

Met geld wisselen verdient GWK geld. Door de euro valt naar schatting tachtig miljoen van de vorig jaar behaalde tweehonderd miljoen gulden aan inkomsten weg.

Om dit verlies op te vangen zal er gesneden moeten worden. Niet alleen in het aantal werknemers, maar ook in het kantorennet. GWK heeft nu nog 26 kantoren aan de Nederlandse grensovergangen. Hiervan zijn er in 2002 nog vijf tot tien over.

De 38 GWK-kantoren op de NS-stations zullen, zoals het er momenteel naar uitziet, allemaal openblijven.

'Ik heb goede hoop dat we de problemen die op korte termijn op ons afkomen, kunnen oplossen', zei directeur W. van den Heuvel van GWK gisteren bij de presentatie van de reorganisatieplannen. Die hoop baseert Van den Heuvel mede op het sociaal plan waarover de bank een dezer dagen met de vakbonden en de ondernemingsraad overeenstemming heeft bereikt.

Voor uitvoering van dat plan is vijftig miljoen gulden vrijgemaakt. Dat geld wil GWK niet besteden aan afvloeiingsregelingen, maar vooral aan het zoeken naar nieuw werk voor overtollige werknemers. Hierbij is de hulp van het uitzendbureau Randstad ingeroepen.

GWK gaat ervan uit dat de helft van de vier- tot vijfhonderd te schrappen arbeidsplaatsten door natuurlijk verloop, als vut, pensioen of een andere baan, verdwijnen. Bij de andere helft gaat het om gedwongen ontslag.

De grootste klap krijgt het hoofdkantoor van GWK in Diemen. Daar werken nu driehonderd mensen, en dat moeten er na 2002 minder dan honderd zijn. Volgens Van den heuvel wil dat niet zeggen dat het hoofdkantoor nu een soort waterhoofd is. 'Er is sprake van overhead en dat kan wel een onsje minder.'

De halvering van het personeelsbestand en de sluiting van kantoren moeten de kosten bij GWK met vijftig tot zestig miljoen gulden drukken. Daarnaast denkt de bank vijftien tot twintig miljoen gulden aan extra inkomsten binnen te halen met nieuwe activiteiten.

De stationskantoren spelen daarin een belangrijke rol. GWK voert nu al in Hilversum een proef uit met de Postbank en de postkantoren. Deze proef, die loopt tot eind juni, is nog niet winstgevend. Maar, zegt Van den Heuvel, 'de klanten vinden het schitterend.' De bank is momenteel in overleg met de andere partijen 'om te kijken of er een rendabele basis is te vinden'.

Op de stationskantoren moeten straks niet alleen postzegels kunnen worden gekocht, maar bijvoorbeeld ook verzekeringen worden afgesloten of persoonlijke leningen worden opgenomen. GWK wil zich daarbij opstellen als 'onafhankelijke' instelling waar producten van diverse aanbieders kunnen worden gekocht, hoewel de bank voor 100 procent in handen is van bank/verzekeraar Fortis.

'Op de stations hebben we dagelijks een miljoen passanten. Die lopen natuurlijk niet allemaal binnen. Maar het kan zijn dat iemand straks 's ochtends op de heenweg zijn gegevens aanlevert voor een consumptief krediet en 's avonds op de terugweg het contract en het geld klaarliggen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden