Helft WAO'ers dupe van strengere keuring

Bij ruim vierduizend arbeidsongeschikten wordt de WAO-uitkering stopgezet. Iets meer dan duizend WAO'ers worden op hun uitkering gekort. De helft van de tot nu toe herkeurde WAO'ers ondervindt hiermee de gevolgen van de strengere keuringscriteria....

Dit heeft minister De Geus van Sociale Zaken donderdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Hij ontving de cijfers van het UWV, de instantie die de WAO uitvoert.

Het UWV meldt dat het aantal 'goedgekeurde' WAO'ers groter is dan verwacht. Eerder werd geschat dat een kwart van de arbeidsongeschikten de WAO-uitkering geheel of gedeeltelijk zou kwijtraken.

De grootscheepse herkeuringsoperatie van WAO'ers is op 1 oktober 2004 begonnen. Inmiddels heeft het UWV tienduizend arbeidsongeschikten herkeurd. Van hen is nu de helft geheel of gedeeltelijk arbeidsgeschikt verklaard.

Ook zijn negenduizend Wajong 'ers (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) herkeurd, mensen die door een handicap of ziekte nooit hebben kunnen werken. Van deze groep is bij vijf procent de uitkering verlaagd of beëindigd.

Ex-WAO'ers behouden hun uitkering nog twee maanden. Daarna kunnen ze een beroep doen op de WW of op de Tijdelijke Regeling Inkomensvoorziening (TRI), een overgangsregeling van maximaal zes maanden. Hoeveel van de onlangs gekeurde WAO'ers dit al hebben gedaan, is nog onbekend.

Minister De Geus noemt de eerste resultaten 'positief', maar het UWV is voorzichtig: 'Het is nog erg vroeg, we hopen in mei meer gegevens te hebben.'

CNV-voorzitter Doekle Terpstra: 'Strikt juridisch haalt de minister zijn doelstellingen en is het misschien hiep-hiep-hoera, maar ik vraag me af of hij ook op sociaal vlak zijn doelstellingen haalt.' Hij wijst erop dat deze mensen soms lang uit het arbeidsproces zijn geweest, en passend werk moeten vinden.

'Dat vraagt een geweldige reïntegratie-inspanning, terwijl de arbeidsmarkt daar nu niet naar is. Ik ben bang dat een grote groep mensen tussen wal en schip valt.'

De FNV hekelt het optimisme van De Geus: 'Dat ze nu op hun uitkering worden gekort, wil niet zeggen dat WAO'ers werk vinden.' De Wet op Arbeidsongeschiktheid (WAO) maakt in 2006 plaats voor de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Iedere arbeidsongeschikte jonger dan 50 jaar krijgt een oproep voor herkeuring aan de hand van de strengere WIA-normen. In totaal zijn dat zo'n 325 duizendWAO'ers.

De herkeuringen moeten voor april 2007 zijn afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden