Helft van pensioen gaat na scheiding voortaan automatisch naar ex-partner

Partners die uit elkaar gaan, moeten voortaan automatisch de helft van elkaars pensioen toebedeeld krijgen. 'De verdeling kan en moet eenvoudiger', stelt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een toelichting bij het plan.

Koen Haegens
null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Op dit moment moeten mensen na een echtscheiding nog zelf actief bij het pensioenfonds aangeven dat zij aanspraak willen maken op hun deel. Het betreft de helft van het tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde pensioen. De ex-partners hebben hier twee jaar de gelegenheid voor. Zijn ze daar te laat mee, dan moeten ze de betaling onderling proberen te regelen. In de praktijk blijkt dit lastig. De reden, zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer, is dat 'een moeilijke situatie, echtscheiding, samenkomt met een ingewikkeld onderwerp, pensioen'.

Eenvoudiger

Veel Nederlanders hebben geen flauw benul van welke gevolgen een scheiding heeft voor hun pensioen. De verdeling moet daarom eenvoudiger, vindt Koolmees. Hij hoopt dat de nieuwe regels in 2020 in werking kunnen treden. Volgend jaar wil de minister het uitgewerkte voorstel in de Tweede Kamer bespreken.

De wet geldt alleen voor partners die gehuwd zijn of officieel geregistreerd. Hun aantal daalt. Bijna één op de vier samenwonende stellen (23 procent) woont tegenwoordig samen zonder regeling of met een samenlevingscontract. In 2060 geldt dit naar verwachting zelfs voor één op de drie.

Hoewel partners tegenwoordig minder vaak financieel afhankelijk zijn van elkaar dan vroeger, ziet het kabinet geen reden de pensioenscheiding helemaal af te schaffen. In 2014 had 62 procent van de vrouwen met een AOW-uitkering een aanvullend pensioen. Bij de mannen was dat 93 procent. Door beloningsverschillen en omdat zij minder uren werken, ligt het aanvullende pensioen van vrouwen bovendien stukken lager. Gemiddeld gaat het om 8700 euro bruto per jaar. Mannen ontvangen het dubbele bedrag.

Behalve de automatische verdeling wil het kabinet nog iets anders veranderen aan de pensioenverdeling na een scheiding. Op dit moment is 'verevening' de standaardoptie. De verdeling van het opgebouwde pensioen vindt dan pas plaats op het moment dat de uitkering ingaat. Nadeel hiervan is dat de gescheiden partners financieel afhankelijk blijven van elkaar.

Besluit de vroegere kostwinner bijvoorbeeld dat hij later wil stoppen met werken, of komt hij vroegtijdig te overlijden, dan heeft dat ook gevolgen voor de pensioenuitkering van zijn ex. De minister wil daarom dat 'conversie' de standaard wordt. Het tot dan toe opgebouwde pensioen wordt bij de scheiding al verdeeld, zodat beide ex-partners een eigen pensioenaanspraak krijgen. Zo worden alle pensioenbanden direct verbroken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden