NieuwsMariniers naar Vlissingen

'Helft van mariniers verlaat mogelijk Korps'

Het is heel goed mogelijk dat de helft van de mariniers het Korps verlaat, mocht de verhuizing naar Vlissingen doorgaan. Dat voorspelt brigadegeneraal Jeff Mac Mootry, commandant van het Korps. Hij bezocht vanochtend met vier collega's de Tweede Kamer om uit te leggen waarom de verhuizing van hun kazerne van Doorn naar Vlissingen een onzalig plan is.

16-5-2018, Nederland, Doorn marinierskazerne van Braam Kazerne zal verhuizen naar Vlissingen. defensie; marinierskazerne; foto Marcel van den BerghBeeld Marcel van den Bergh

Mac Mootry ziet drie gevaren die de mariniers bedreigen als de nieuwbouw van een marinierskazerne in Vlissingen doorgaat. Dat gaat – door het vertrek van veel mariniers – ten koste van de veiligheid van het Korps. Ook zullen de operationele prestaties er onder te lijden hebben. Bovendien verslechtert de sociale situatie voor de militairen. Volgens Mac Mootry zal de ruggegraat van het Korps verzwakken. ‘Veel onderofficieren gaan dan weg. Een sergeant is pas na twaalf jaar op z’n best. Moet je het paadje links of recht nemen om de hinderlaag van de Taliban te ontlopen? Dat inzicht, dat het welslagen van een missie bepaalt, ontstaat pas met de jaren.’ Hij voorziet een uitstroom van het middenkader die niet met werving te compenseren is. Nu al is een complete compagnie – 120 manschappen – niet meer operationeel.

Naast Mac Mootry kwamen generaal-majoor Frank van Sprang, korporaal Prigioniero en marinier 1 Jonk vanochtend naar de Tweede Kamer. Van Sprang, Mac Mootry's voorganger als korpscommandant, kijkt meer naar de kwaliteit van de beloofde kazerne. ‘Als in 2023 de eerste mariniers die kazerne binnenwandelen, wil ik kunnen zeggen: Vlissingen is wel uit de koers, maar de kazerne is fit for purpose.’ Daar heeft hij twijfels over. Die betreffen vooral de schietbanen, de stationering van de voertuigen en het aantal ‘boordplaatsen’; slaapplekken in de kazerne voor soldaten die niet ’s avonds naar huis gaan.

Van Sprang oppert een tussenweg: renoveer de kazerne in Doorn en bouw in Vlissingen een multidisciplinaire kazerne, waar ook marechaussee en douane terechtkunnen. Kijk tegelijk naar de mogelijkheid van een vierdaagse werkweek.

Lange reistijden

Voor Prigioniero en Jonk blijkt het sociale aspect doorslaggevend. Ze zien op tegen de verhuizing vanwege de afstand tot hun familie en vrienden en de lange reistijden. Ze wijzen ook op de missies, waarbij ze steeds enkele maanden van huis zijn.

‘Dit is een andere generatie’, verklaren beide generaals. De partners van mariniers hebben tegenwoordig banen, brengen niet zelden het leeuwendeel van het inkomen binnen. Die voelen er niets voor te verhuizen vanwege het werk van hun man.

Mariniers die na 2011 in dienst traden, wisten dat Vlissingen eraan zat te komen. ‘Bij Defensie komen veranderingen langzaam’, zeggen Jonk en Prigioniero. ‘Je bent dan toch geneigd niet zo ver vooruit te kijken.’ Ze wijzen op de veranderde economische omstandigheden. In 2012 was de werkloosheid groot, nu zijn mariniers geliefd op de arbeidsmarkt.

Begin 2019 moet de bouw van de kazerne worden aanbesteed. Vanuit de provincie Zeeland is een charme-offensief ingezet om de mariniers op de voordelen van een verhuizing te wijzen. In de Tweede Kamer stond de kazerne de afgelopen vier jaar niet op de agenda.

Waarom de mariniers niet naar Zeeland willen

Zes jaar geleden leek het een simpel besluit: de mariniers verhuizen van Doorn naar een gloednieuwe ­kazerne in Vlissingen. Goed voor het korps, goed voor krimpregio Zeeland. Maar het verzet neemt plots grootse vormen aan: een leegloop bij het korps dreigt en er zijn geluiden over politiek gekonkel.

Generaal oogst hoon met verzet tegen verhuizing van Korps Mariniers naar Zeeland

Generaal Jeff Mac Mootry, commandant van het Korps Mariniers, krijgt felle kritiek op zijn openlijke protest tegen de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden