Helft van Duitsers wil geen vierde ambtstermijn Merkel

De populariteit van Angela Merkel neemt iets af. De helft van de Duitsers wil niet dat ze voor een vierde keer als bondskanselier aantreedt, blijkt uit een peiling die zondag werd gepubliceerd door de krant Bild am Sonntag.

Redactie
Angela Merkel Beeld epa
Angela MerkelBeeld epa

Vijftig procent van de mensen die aan de peiling van de krant Bild am Sonntag deelnam, zegt tegen een nieuwe termijn voor Merkel te zijn. Dat is iets meer dan in november vorig jaar, de laatste keer dat de krant deze peiling liet uitvoeren. 42 procent is voor, acht procent weet het niet.

Van de aanhangers van Merkels partij CDU wil 70 procent dat ze na de verkiezingen van 2017 aanblijft, terwijl 22 procent dat niet wil.

De grootste uitdaging voor Merkel is het vluchtelingenbeleid. Duitsland kan volgens haar de historische opgave, het opnemen van 1,3 miljoen vluchtelingen, nog steeds volbrengen. 'Wir schaffen das', vindt ze nog steeds.

Duitsland verwacht maximaal 300 duizend vluchtelingen dit jaar, zei
Frank-Jürgen Weise, hoofd van de migratie- en vluchtelingendienst in Duitsland, in een interview met Bild am Sonntag.

Weise schat dat de eindstand in 2016 zal uitkomen tussen 250 duizend en 300 duizend migranten. Vorig jaar bleken er uiteindelijk minder mensen naar Duitsland te zijn gereisd dan aanvankelijk werd gedacht, aldus Weise. Nadat dubbele registraties en mensen die waren doorgereisd naar andere landen van de lijsten waren geschrapt, kwam de eindstand uit op minder dan een miljoen.

Kandidaat

Angela Merkel maakt pas in het voorjaar van 2017 bekend of zij zich opnieuw kandidaat stelt voor de post van bondskanselier, meldde Der Spiegel eerder. De reden daarvoor is dat voorzitter Horst Seehofer van de Beierse zusterpartij CSU dan pas wil beslissen of hij opnieuw achter Merkel wil staan, vernam het blad in CDU-kringen. Het probleem voor Merkel is dat zij op het CDU-congres in december voor twee jaar herkozen wil worden als partijvoorzitter, maar dat tegenover haar partij alleen kan verantwoorden bij een nieuwe kanselierskandidatuur.

De omgeving van Merkel vreest volgens Der Spiegel dat Merkel politieke averij kan oplopen als zij zich kandideert zonder de steun van Seehofer te hebben. Haar oorspronkelijke plan om zich al in het voorjaar van 2016 opnieuw kandidaat te stellen moest zij al naar de herfst verschuiven in verband met de vluchtelingencrisis, nu wordt dat nog later.
De volgende verkiezingen voor de Bondsdag staan gepland in september 2017.

Merkel (62) is sinds 2005 bondskanselier. Zij regeert nu voor de tweede keer in een grote coalitie met de SPD. Mocht zij opnieuw aantreden, dan kan zij het record van Helmut Kohl, die zestien jaar lang bondskanselier was, evenaren.

Lees ook

Behalve de angst voor nieuwe aanslagen, laait ook de woede over Merkels gastvrijheid van vorige zomer op (+).

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden