NIEUWSUITZENDKRACHTEN

Helft van de uitzendkrachten zit zonder werk door de coronacrisis

Uitzendkrachten worden hard geraakt door de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) onder vijfhonderd uitzendkrachten. Bijna de helft van de respondenten geeft aan vrijwel geen werk meer te hebben. Van de groep uitzendkrachten die nog wel werk heeft, verwacht 40 procent de komende weken zijn werk kwijt te raken.

David van Meggelen
 Veel uitzendkrachten werken in restaurants en cafes, die door de coronamaatregelen gesloten zijn.  Beeld Arie Kievit
Veel uitzendkrachten werken in restaurants en cafes, die door de coronamaatregelen gesloten zijn.Beeld Arie Kievit

CNV-voorzitter Piet Fortuin spreekt van ‘schokkende cijfers’. ‘Dit betekent dat 137 duizend uitzendkrachten de afgelopen weken hun baan hebben verloren. De coronacrisis legt de zwakheden van onze arbeidsmarkt ernstig bloot.’

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hadden bijna twee miljoen werknemers vorig jaar een flexibel arbeidscontract, zo blijkt uit onderzoek dat ook woensdag verscheen. Daarvan had zo’n 1,4 miljoen flexwerkers een onzeker dienstverband. Volgens het CBS vallen onder deze groep de werknemers met korte tijdelijke contracten, uitzendcontracten, oproepcontracten of wisselende uren. Hun werk is maar voor een korte periode gegarandeerd of het aantal uren dat ze in een week kunnen werken staat niet vast. Ze lopen daardoor meer risico op baan- en inkomensverlies wanneer het slechter gaat bij het bedrijf waar ze werken.

Binnen de beroepen die door de coronamaatregelen niet of nauwelijks kunnen worden uitgeoefend vormen kelners en barpersoneel de grootste groep werknemers met een onzeker dienstverband. Van de 215 duizend werknemers in deze beroepen hadden ruim 130 duizend werknemers vorig jaar een onzeker flexibel dienstverband. Veel horecapersoneel werkt als oproepkracht en ziet dus als gevolg van de coronamaatregelen de inkomsten geheel wegvallen.

Bij grote uitzendbureaus als Randstad Group en Adecco hebben ze inmiddels de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) aangevraagd. Randstad wil zoveel mogelijk mogelijk uitzendkrachten aan het werk houden in hun huidige werk of in werkzaamheden bij andere opdrachtgevers. Als dat niet lukt, wordt het loon doorbetaald tot en met 31 mei 2020. ‘Wij nemen hierin onze rol en zo zorgen we er samen voor dat we de Nederlandse economie draaiende houden en er zoveel mogelijk mensen aan het werk blijven’, schrijft Randstad-CEO Christ Heutink.

Lees ook

Gelden alle maatregelen nu tot 1 juni? En is het nu verboden om een feestje te vieren, of zelfs maar met een groepje over straat te lopen? Elf vragen over het verscherpte beleid.

Heldere analyses, de laatste cijfers, vraag en antwoord, reportages en meer staan overzichtelijk bij elkaar in het dossier: volkskrant.nl/coronavirus

ONDERNEMERS EN DE CORONACRISIS

Vijf ondernemers reageren op de verlenging van de coronamaatregelen tot 28 april. ‘Of we begin mei nog bestaan? Durf ik niet over te denken’.

Cafés en restaurants zijn dicht, middenstanders vrezen grote problemen nu klanten massaal thuisblijven. Is de overheidssteun genoeg om massaal faillissement te voorkomen?

Met een niet eerder vertoond pakket aan rigoureuze steunmaatregelen hoopt het kabinet de nationale economie in elk geval drie maanden lang door de coronacrisis te slepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden