Helft van de rekeningen wordt niet op tijd betaald

De Europese betalingsmoraal verslechtert al jaren. In heel Europa worden rekeningen steeds later betaald, in een toenemend aantal gevallen helemaal niet. Nederlanders behoren tot de Europese middenmoot.

AMSTERDAM - In Europa blijft inmiddels gemiddeld 2,8 procent van alle rekeningen onbetaald, blijkt uit recent onderzoek van incassobureau Intrum Justitia. Dat betekent een schade van zo'n 330 miljard euro.

De verschillen tussen de Europese landen zijn groot. In Nederland wordt 48 procent van alle facturen binnen dertig dagen betaald. Dat cijfer is aanmerkelijk slechter dan in Finland en Zweden, waar driekwart van de ondernemers binnen dertig dagen de factuur betaalt. In zuidelijke eurolanden is de betalingsmoraal het slechtst.

Nederland presteert aanmerkelijk slechter dan Scandinavische landen doordat daar gemakkelijker boetes kunnen worden opgelegd als er niet wordt betaald, verklaart de woordvoerster van Intrum Justitia.

'In Nederland is geen wettelijke termijn waarbinnen betaald moet worden. Veel bedrijven hanteren veertien dagen, andere dertig. Vervolgens duurt het een tijd voordat wanbetalers via incassobureaus en aanmaningen tot betalen worden gedwongen.'

Gemiddeld wachten bedrijven in Nederland zeventig dagen voordat zij een incassobureau inschakelen. Laks, noemt Intrum Justitia dat, een opmerking die natuurlijk niet geheel gespeend is van eigenbelang. 'Juist in een tijd waarin de ruimte om te investeren terugloopt, door minder inkomsten en terughoudende banken, zouden ondernemers zich dat moeten realiseren', stelt de woordvoerster.

Vooral onderwijsinstellingen en in de gezondheidszorg wordt nu nog lang gewacht met het inschakelen van een incassobureau of deurwaarder, respectievelijk 169 en 132 dagen na het verstrijken van de betalingstermijn. De telecomsector schakelt het snelst een incassobureau in: ze wacht vijftig dagen. Ook nutsbedrijven (zestig dagen) schakelen snel een deurwaarder in, gevolgd door de transportsector, uitgeverijen en financiële dienstverleners.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden