'Helft van de meisjes uit 2012 wordt 100 jaar oud'

De levensverwachting van Nederlandse kinderen belooft opzienbarend te stijgen. Van alle meisjes die nu geboren worden, bereikt mogelijk de helft de leeftijd van honderd jaar. Van de jongetjes kan worden verwacht dat eenderde een eeuw zal leven.

Van alle meisjes die nu geboren worden, bereikt mogelijk de helft de leeftijd van honderd jaar. Beeld afp

Dit concludeert onderzoeker Joop de Beer van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in een studie die woensdag is gepubliceerd. Niet eerder maakte het NIDI een dergelijke prognose. De Beer deed dit 'in samenspraak' met het ministerie van Financiën, met het oog op de Pensioen3daagse van komende week. De Beer gebruikte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, maar liet er een andere zienswijze op los.

De prognoses van het NIDI verschillen aanzienlijk van de berekeningen van het CBS zelf. Dat kwam in 2012 voor nieuwgeborenen uit op een levensverwachting van 82,8 jaar voor vrouwen en 79,1 jaar voor mannen.

Het CBS berekent de levensverwachting van iemand die in 2012 geboren wordt aan de hand van al bekende, huidige risico's op overlijden. Omdat die 'sterfterisico's' al lang dalen, zijn hun cijfers aan de voorzichtige kant, erkent het bureau.

Steeds drie tot vier maanden ouder
Het viel De Beer op aan sterftecijfers van oudere generaties dat mensen uit opeenvolgende geboortejaren steeds drie tot vier maanden ouder werden. Die lijn is volgens De Beer dermate constant dat hij hem durft door te trekken naar de toekomst.

'Het kan zomaar zijn dat De Beers prognoses kloppen', zegt Fanny Janssen, demografe aan de Rijksuniversiteit Groningen. 'Maar we moeten nog veel meer onderzoek doen, zoals naar de rol van de rookepidemie in het verleden en naar de cijfers uit landen om ons heen. Pas daarna kunnen we historische trends doortrekken. Juist bij De Beers benadering ontbreken historische gegevens voor hoge leeftijden.'

De Beer benadrukt dat het om prognoses gaat. 'De mensen die straks honderd zijn, zijn totaal andere honderd-plussers dan de huidige. We weten niet of ze werkelijkheid worden.'

 
De mensen die straks honderd zijn, zijn totaal andere honderd-plussers dan de huidige.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden