NIEUWSeuropese verpleeghuizen

Helft van de coronasterfte in Europa vindt plaats in verpleeghuizen

Ruwweg de helft van alle geregistreerde sterfte door corona in Italië, Spanje, België, Ierland, Frankrijk en Spanje vindt plaats in verpleeghuizen. Dit blijkt uit een inventarisatie van onderzoekers aan de London School of Economics en een analyse van de Volkskrant.

Serena Frijters en Xander van Uffelen
Heeft België twee keer zoveel doden als Nederland omdat ze het daar ‘minder goed doen’, of omdat België anders telt? Beeld REUTERS
Heeft België twee keer zoveel doden als Nederland omdat ze het daar ‘minder goed doen’, of omdat België anders telt?Beeld REUTERS

In andere Europese landen zal dezelfde tendens zichtbaar zijn. De percentages kunnen wel weer anders worden als er meer bekend wordt over de sterfte van niet-geteste personen in hun thuisomgeving.

De sterfte in verpleeghuizen is in veel landen vaak nog niet goed terug te zien in de cijfers, omdat elk land op een andere manier telt. Sommige landen tellen alleen de gestorvenen in het ziekenhuis, andere alleen de overledenden na een officiële test. In Nederland wordt sterfte in een verpleeg­huis wel meegeteld, maar alleen na een test op corona, die bij veel ouderen niet wordt uitgevoerd. Het CBS maakte donderdag bekend dat het dodental in instellingen als verpleeghuizen bijna verdubbeld is.

null Beeld

Uit cijfers van de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso blijkt verder dat het dodental in Nederland snel oploopt. Van de 63 duizend patiënten in de verpleeghuiszorg over wie zij rapporteert – dat is de helft van het totaalaantal – zijn er 629 personen in het verpleeghuis overleden. Bij 242 van hen is geen test uitgevoerd. Als de situatie net zo is in andere verpleeghuizen dan vormen de sterfgevallen in verpleeghuizen zo’n 35 tot 40 procent van de totale geregistreerde coronasterfte in Nederland.

Deze gegevens zijn belangrijk. Alleen met vergelijkbare cijfers en statistieken kunnen relevante vragen beantwoord worden, zoals: werken de maatregelen van overheden om de uitbraak te stuiten? Heeft België twee keer zoveel doden als Nederland omdat ze het daar ‘minder goed doen’, of omdat België anders telt? Er kan een nog onbekende reden zijn voor het verschil in sterfte tussen landen waar we wereldwijd van kunnen leren. Maar dat is alleen mogelijk als we wéten hoeveel mensen er in elk land overlijden aan het virus, ook als de ongeteste overledene in een verpleeghuis verbleef.

In het Belgische verzorgingstehuis De Mey is driekwart van alle bewoners ziek. Maar de burgemeester houdt hoop: ‘We moeten door en we blijven sterk.’

De sterfte in Nederlandse verpleeghuizen en andere institutionele huishoudens is bijna verdubbeld, zo constateert het CBS donderdagochtend.

Zorgwerknemers vrezen dat zij zelf de grootste verspreiders van corona in de verpleeghuizen zijn. ‘Moet ik niet getest worden?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden