Helft van artsen meldt euthanasie

54 procent van de Nederlandse artsen meldt gevallen van euthanasie bij een toetsingscommissie. Dit staat in een vrijdag gepubliceerd onderzoek van het VU medisch centrum en het Erasmus Medisch Centrum....

Huisartsen zijn meer bereid om euthanasie te melden dan specialisten en verpleeghuisartsen. Zij kunnen namelijk een beroep kunnen doen op SCEN-consulenten. Dat zijn onafhankelijke en deskundige collega's voor informatie of advies. Specialisten en verpleeghuisartsen kunnen dat niet.

Dat concludeert een commissie in een vrijdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Justitie naar de euthanasiepraktijk in 2001. De euthanasiewet werd in 2002 ingevoerd.

Onderzoekers van het VU medisch centrum en het Erasmus MC ondervroegen artsen over ruim 5500 sterfgevallen, waarvan de gegevens afkomstig zijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens de onderzoekers ging het in 3500 gevallen om euthanasie en in ongeveer 300 gevallen om hulp bij zelfdoding. In 54 procent maakten artsen daarvan melding bij een toetsingscommissie. Dat is meer dan in 1995 toen 41 procent van de gevallen werd voorgelegd aan een toetsingscommissie.

Het onderzoeksteam onder leiding van professor G. van der Wal van het VU medisch centrum en professor P. van der Maas van het Erasmus MC concludeert verder dat het aantal gevallen van euthanasie en zelfdoding van 1995 tot 2001 ongeveer gelijk is gebleven.

Volgens de onderzoekers zijn de opvattingen van artsen over de toetsingsprocedure over het geheel genomen positief en is er geen aanleiding om deze te veranderen. Ze hebben wel een reeks van aanbevelingen. Behalve de invoering van consulenten voor specialisten en verpleeghuisartsen, stellen ze ook dat er meer voorlichting en nascholing nodig is.

In 2001 overleden in totaal 140.000 mensen, meldde het CBS. In ongeveer 18.000 gevallen overleden mensen na een beslissing om geen medische behandeling te geven of deze te staken. In 3800 gevallen was er sprake van euthanasie of hulp bij zelfdoding. Bij ongeveer negenhonderd mensen was sprake van levensbeëindigend handelen zonder uitdrukkelijk verzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden