Helft studenten haalde na 7 jaar doctoraal

Ruim de helft van de studenten aan de universiteit heeft na zeven jaar een doctoraaldiploma behaald. Eenderde van de studenten is dan al zonder diploma afgehaakt....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die donderdag in het CBS-magazine Index zijn gepubliceerd. Het CBS ging het slagingspercentage na van de dertigduizend studenten die zich in 1988 inschreven. Na vier jaar - de tijd die officieel voor een studie staat - was 4 procent van de studenten afgestudeerd. Drie jaar later was dat 54 procent.

Bij medicijnen, tandheelkunde, diergeneeskunde en de landbouwwetenschappen was het rendement het hoogst, na zeven jaar was daar 80 procent afgestudeerd. Godgeleerdheid, wijsbegeerte, letteren en rechten kennen de meeste uitvallers, voor het merendeel studenten met een hbo-opleiding of een andere vooropleiding dan het vwo. De uitval is het hoogst in de eerste twee jaar.

Uit ander onderzoek concludeert het CBS dat het opleidingsniveau van de ouders nog steeds een goede voorspeller is van de schoolprestaties van een kind en van het advies dat het krijgt voor een middelbare school.

Behalve de opleiding heeft ook de arbeidspositie van de vader invloed. Kinderen met een werkloze of arbeidsongeschikte vader doen het slechter dan kinderen met een vergelijkbare achtergrond wier vader wel werk heeft.

Leerlingen krijgen niet alleen op basis van hun prestaties advies voor een schooltype, blijkt uit de CBS-analyse. Kinderen krijgen een lager schooladvies wanneer hun vader werkloos of arbeidsongeschikt is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden