Helft spijbelende Roma Nieuwegein naar school

Nieuwegein heeft het afgelopen half jaar veertig Roma-kinderen terug in de schoolbanken gekregen. De aanstelling van een extra leerplichtambtenaar begin dit jaar, die zich louter op deze groep richt, werpt haar vruchten af. Dit meldt Nieuwegein in de eerste evaluatie van het project Wisselgeld. Van de 89 spijbelende Roma-kinderen gaan er nu veertig naar school.

Charlotte Huisman

Volgens wethouder Carla Curvers (PvdA) blijkt de combinatie van handhaving en zorg te werken. De leerplichtambtenaar is bij de gezinnen op bezoek geweest. Tegen de ouders is verteld dat als zij hun kind blijven thuishouden, de kinderrechter zal worden ingeschakeld.

Nieuwegein is een van de gemeenten met veel Roma, die zich in juni hebben verenigd in een platform. De gemeenten signaleren ‘een disproportioneel hoge criminaliteit, extreem hoog schoolverzuim en overlast’ van deze groep, zoals minister Van der Laan van Integratie het deze zomer in een brief verwoordde.

Volgens de minister moeten de gemeenten de problemen zelf aanpakken ‘met stevig en duidelijk optreden’. Onderwijs aan meisjes is bij Roma geen vanzelfsprekendheid, constateerde de minister.

En ‘het behoud van een buitensporig uitgavenpatroon dat voortvloeit uit de Roma-cultuur, maar dat niet in overeenstemming is met inkomsten op bijstandsniveau, leidt tot schulden en helaas ook tot criminaliteit.’

De Roma waren woedend over deze brief. Ook over de stevige aanpak van de gemeente Nieuwegein zijn zij niet te spreken. Maar van de vierhonderd Roma in Nieuwegein heeft er volgens de gemeente maar één betaald werk. Met de nadruk op onderwijs wil Nieuwegein problemen in de toekomst verminderen. De gemeente zegt extra rijksgeld nodig te hebben om het project te kunnen voortzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden