Helft natuurparken wereldwijd in gevaar door slecht beheer

De helft van de natuurgebieden in de wereld is die naam niet waard. Ze staan wel als nationaal park of reservaat geregistreerd, maar in de praktijk stelt dat weinig voor....

Van onze verslaggeefster

Ondanks de beschermde status worden in veel van deze parken bomen gekapt en delfstoffen gewonnen en worden er wegen aangelegd. Ook door klimaatverandering en luchtvervuiling verdwijnen veel natuurgebieden.

Officieel bestaat 9,5 procent van het landoppervlak op de aarde uit natuurparken en zijn er 1300 zee-reservaten. Volgens Nigel Dudley, mede-auteur van het WNF-rapport Squandering paradise? wordt slechts de helft ook daadwerkelijk beschermd.

Verspreid over de wereld onderzocht het WNF 26 bekende natuurparken. Everglades in de VS kampt met watervervuiling, verlies van veel planten en dieren en toenemende bebouwing en bewoning. Doñana in Spanje, beroemd vanwege zijn vogels, wordt bedreigd door mijnbouw en verdroging.

In Kakadu in Australië wordt de natuur door de import van vreemde planten zoals mimosa en vlotvarens (op het water drijvende planten) bedreigd. De zaden van deze exoten blijven plakken aan de banden van voertuigen die voor de uraniummijnbouw Kakadu in rijden.

In Nepal raakt het park Sagamatha in de verdrukking door de toenemende stroom toeristen.

Het verval van de gebieden is vooral te wijten aan het ontbreken van voldoendegetrainde parkwachters. Ook is de desinteresse voor de natuur in sommige landen groot en verder wordt vooral gekeken naar de winst die uit het gebied is te halen door bomen te kappen en delfstoffen te winnen.

Volgens Dudley is het een kwestie van lange adem om de natuurparken effectief te beschermen. 'Het helpt zeker níet om de bewoners uit deze wildernissen en natuurgebieden te verdrijven. Dan gaan ze tegenwerken, illegaal hout kappen en jagen.'

Mensen moeten een soort trots ontwikkelen voor hun waardevolle natuur. Natuurparken moeten een zwaardere status krijgen, en net als monumentale gebouwen, zoals de Taj Mahal en het operagebouw in Sydney, worden gezien als nationaal erfgoed.

Bovendien zouden regeringen, de Wereldbank en natuurbeschermingsorganisaties meer geld moeten steken in het trainen van parkwachters.

Volgens Dudley is het minder effectief om een zwarte lijst aan te leggen van slecht beschermde natuurparken. 'Vooral gebieden in ontwikkelingslanden scoren slecht. Het is beter daar te beginnen met financiële hulp.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden