'Helft minder sterfte bloedvergiftiging'

In het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is de kans om te sterven aan bloedvergiftiging de afgelopen twee jaar gehalveerd. Het ziekenhuis heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

ANP

Volgens het ziekenhuis is de daling te danken aan nieuwe procedures die artsen en personeel hebben ingevoerd. Bedoeling is dat de bloedvergiftiging al in een vroeg stadium wordt opgespoord en accuraat wordt bestreden.

In Nederland sterven ongeveer 3500 mensen per jaar aan bloedvergiftiging (sepsis). De overheid heeft de ziekte enkele jaren aangewezen als één van de speerpunten in het beleid om de vermijdbare sterfte in ziekenhuizen terug te dringen.

Verminderde afweer

De bloedvergiftiging treft vaak mensen met een verminderde afweer. Als ze een bacteriële infectie oplopen, kan hun situatie in snel tempo sterk verslechteren. Elk uur dat goede behandeling uitblijft, stijgt de overlijdenskans met 7 procent.

In het Albert Schweitzer ziekenhuis overleed in 2008 nog 48 procent van de 52 sepsispatiënten. In 2009 was dat het geval bij 35 procent van de 108 patiënten. In de eerste helft van dit jaar stierf 24 procent van de 66 patiënten.

(Foto: Colourbox) Beeld
(Foto: Colourbox)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden