NieuwsSterfte in de tweede golf

Helft minder oversterfte tijdens tweede golf, maar sterfte blijft nog hoog

Bijna 4 duizend sterfgevallen meer dan verwacht tijdens tweede golf.

Medewerkers van grafkistenmaker Tomba aan het werk. Als gevolg van het coronavirus hebben zij het drukker dan normaal. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Medewerkers van grafkistenmaker Tomba aan het werk. Als gevolg van het coronavirus hebben zij het drukker dan normaal.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Vanaf 21 september zijn er tot nu toe bijna 4 duizend mensen meer overleden dan verwacht, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is veel minder dan tijdens de eerste golf, toen er in negen weken bijna 9 duizend Nederlanders meer stierven dan normaal gesproken het geval is. De tweede golf lijkt op basis van de sterftecijfers wel langer te gaan duren dan de eerste. In het voorjaar was er na ruim twee maanden van oversterfte een periode waarin er juist minder mensen stierven dan gebruikelijk. Nu neemt de sterfte na ruim twee maanden nog niet af; in de week van 16 tot 22 november overleden er 3.350 mensen, ongeveer 350 meer dan verwacht.

Nog steeds veel sterfte in het verpleeghuis, maar het verschil is minder groot

Nog steeds is de sterfte hoog onder mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (WLZ), zoals verpleeghuisbewoners. In het voorjaar stierven er 52 procent meer WLZ-gebruikers dan normaal, nu is de sterfte 20 procent hoger. Bij de overige bevolking was de sterfte in de eerste golf 22 procent hoger en de afgelopen periode 12 procent. Net als in de eerste golf overlijden er meer mannen dan vrouwen en meer ouderen dan jongeren.

Relatief meeste sterfte in Zuid-Holland en Overijssel

In Zuid-Holland is de sterfte sinds medio september 26 procent hoger dan verwacht, in Overijssel 20 procent. In deze provincies is de oversterfte dit najaar het hoogst. Dit voorjaar nam de sterfte vooral toe in Limburg en Noord-Brabant. Drenthe is de enige provincie waar de oversterfte in de tweede golf hoger is dan in de eerste. In Groningen is nog geen sprake geweest van verhoogde sterfte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden