Helft meisjes haalt prik

Van de 12-twaalfjarige meisjes die dit jaar zijn opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker is tot nu toe 53 procent komen opdagen. Van alle 13- dertien tot 16-zestienjarige meisjes die vorig jaar niet verschenen, heeft 16 procent zich bedacht en alsnog de eerste prik gehaald.

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het RIVM . Het opkomstpercentage ligt niet veel hoger dan vorig jaar, toen de vaccinatie in Nederland werd geïntroduceerd. Van alle opgeroepen 13- dertien- tot 16-zestienjarige meisjes haalde toen 45 procent de drie benodigde prikken, terwijl vooraf was ingeschat dat 75 procent zou meedoen. Die tegenvallende opkomst had te maken met kritiek op de veiligheid van het vaccin en commotie over de vermeende belangenverstrengeling tussen wetenschappers en industrie. Actiegroepen van verontruste moeders en kritische prikkers mengden zich in op het internet in de discussie. De campagne mislukte daardoor.

Voorlichtingscampgne

Het RIVM schakelde dit jaar een communicatiebureau in, dat een eigentijdse voorlichtingscampagne bedacht. Dat het opkomstpercentage desondanks niet veel hoger uitvalt, ligt volgens een woordvoerder van het RIVM ‘in de lijn der verwachting’. ‘We hadden niet meteen een enorme ommekeer verwacht.’

Doel van de nieuwe campagne is om meer informatie te geven en zo het onderwerp tussen meiden en hun ouders bespreekbaar te maken. We verwachten dat die aanpak op de lange termijn de vaccinatiegraad ten goede komt.'

Tot nu toe zijn dertien van de 28 GGD’en klaar met de eerste vaccinatieronde; 36 procent van alle 12-twaalfjarige meisjes is opgeroepen. De voorlopige gegevens zijn gebaseerd op cijfers van zowel grote steden als plattelandsgebieden. Het opkomstpercentage tussen GGD’ggden varieerde sterk, van 40 tot 65 procent.

Voor een maximale bescherming tegen baarmoederhalskanker moeten meisjes drie prikken halen. De derde serie is in prikken staat gepland voor oktober gepland.

Een meisje wordt ingeënt tegen baarmoederhalskanker (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld
Een meisje wordt ingeënt tegen baarmoederhalskanker (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden