'Helft kindermisbruikers krijgt geen gevangenisstraf'

Bijna de helft (43 procent) van de volwassenen die een kind ernstig seksueel misbruikt, krijgt geen gevangenisstraf. Slechts een op de vijf daders krijgt een vrijheidsstraf van meer dan een jaar, terwijl de wet maximumstraffen hanteert van zes jaar tot zestien jaar. Die hoge straffen worden vrijwel nooit opgelegd, schrijft De Telegraaf.

Corinne Dettmeijer Beeld anp
Corinne DettmeijerBeeld anp

De krant baseert zich op een rapport van Corinne Dettmeijer, de Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, dat woensdag wordt gepresenteerd. Voor het rapport 'Ontucht voor de rechter II' analyseerde de rapporteur 182 kindermisbruikvonnissen uit 2012 en 2013.

Dettmeijer noemt het opmerkelijk dat rechters weinig rekening houden met verzwarende factoren. Zo worden daders die eerder een zedendelict pleegden, of leraren die een kind misbruikten dat aan hun zorg was toevertrouwd, niet zwaarder bestraft.

'Vraag aan een rechter wat hij erger vindt: een kind dat één keer, of drie jaar lang wordt misbruikt. Daar zal hij in de motivering van alles over zeggen, maar het blijkt niet uit de straf', zegt Dettmeijer in de Telegraaf. 'Ons onderzoek toont aan dat veel factoren die de wetgever van belang vindt, bij de rechter juist geen rol spelen bij het bepalen van de hoogte van de straf. Van de wetgever mag die met een derde worden verhoogd als het kind wordt misbruikt door een ouder, of door iemand anders aan wiens zorg een kind is toevertrouwd. Ook als iemand al eerder een zedendelict pleegde, mag een verhoging met een derde worden opgelegd. Uit de statistieken blijkt dat dit niet gebeurt. Vanuit juridisch oogpunt is dat zeer opmerkelijk.'

De onderzoekers vonden vier factoren die in 82 procent van de vonnissen de variatie in strafhoogtes kunnen verklaren. 'De eis van het Openbaar Ministerie is er een. Als het OM een lange gevangenisstraf eist, legt de rechter gemiddeld ook een langere straf op. Hoewel die doorgaans nog altijd veel lager is dan die eis. Ook zijn de straffen hoger als er sprake is van binnendringen met een geslachtsdeel, als minimaal één slachtoffer jonger was dan twaalf jaar, en als de dader minimaal één jongen heeft misbruikt.'

Zelden beroepsverbod

Ook zijn er maar weinig kindermisbruikers die van de rechter een beroepsverbod krijgen opgelegd. Dat terwijl tien procent van de kinderen wordt misbruikt door een dader die met kinderen werkte als docent, sportcoach, gastouder of oppas.

Vaak geeft de rechter geen beroepsverbod omdat de dader het 'verwerpelijke van zijn gedrag inziet', al een ander beroep heeft gevonden, of 'geen pedoseksuele gevoelens heeft'. Dat zegt volgens Dettmeijer echter niets over het risico van herhaling.

Ze pleit voor helderder richtlijnen voor rechters. Dettmeijer werkte zelf jaren als kinderrechter.

'Geen goed idee'

Rechters herkennen zich niet in het kritische rapport van Dettmeijer. Volgens Michiel de Ridder, de voorzitter van het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS), zijn rechters zich 'er zeer van bewust dat duidelijkheid van groot belang is voor de acceptatie van een uitspraak'. Het pleidooi van Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer om de straffen meer met elkaar in lijn te brengen, overtuigt hem ook niet. 'Dat lijkt mij geen goed idee. Juist bij deze gevoelige zaken is het extra belangrijk zorgvuldig naar de feiten te kijken en elke zaak op zichzelf te behandelen', zo reageerde hij in een verklaring.

De Ridder benadrukt dat in de rechtszaal veel verschillende zaken voorbijkomen. 'Dit verklaart ook de diversiteit in straffen die worden opgelegd. Ontucht is altijd een verschrikkelijk iets, maar er zit wel een verschil tussen bijvoorbeeld een ongewenste aanraking of jarenlang seksueel misbruik.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden