Helft fractie LPF denkt definitief aan vertrek

De helft van de LPF-fractie overweegt om bij Tweede-Kamerverkiezingen voor een andere partij uit te komen of de politiek geheel te verlaten. Fractievoorzitter Van As denkt niet dat door deze leegloop ook de kiezer afhaakt....

Van onze verslaggever

Van As beraadt zich wel over een bundeling van de LPF met andere politieke stromingen, onder de slogan 'Hart voor Nederland'. Hij heeft deze naam op internet al laten registreren als domeinnaam.

Afgelopen jaar zegden zeven van de acht LPF-Kamerleden hun partijlidmaatschap op, uit onvrede over het geruzie in het partijbestuur. Alleen Van den Brink bleef lid, omdat hij tijdens de crisis afwezig was door een ernstige ziekte. Van As sprak over een dieptepunt in de LPF-geschiedenis.

Inmiddels heeft Van As zich weer als lid gemeld, net als de fractieleden Herben en Varela. Eerdmans, die geldt als het politieke talent van de LPF, sloot maandag een terugkeer naar zijn partij volledig uit. Nawijn, Hermans en Kraneveldt zijn evenmin overtuigd, maar beraden zich nog.

Ondanks hun zware twijfels vormt de LPF-fractie volgens Van As 'one happy family'. Volgens hem is het voor de Kamerleden geen noodzaak om lid te zijn van de LPF. 'We werken prima samen en de standpunten worden door allen gedeeld.'

Op basis van de werkzaamheden van vorig jaar, concludeert Van As dat de LPF bij belangrijke onderwerpen het kabinet overeind heeft gehouden. Als regeringspartij D66 met de oppositie meestemde - tegen uitzetting illegalen en maatregelen terrorismebestrijding - schoot de LPF de twee andere coalitiepartners CDA en VVD te hulp.

De LPF meent dat 'dramatisch' moet worden bezuinigd om het 'loonzakje van Jan Modaal weer te vullen'. De partij wil de helft (11 miljard) van alle rijkssubsidies schrappen. De stichting Vluchtelingenwerk Nederland is als eerste aan de beurt.

Van As is blij dat CDA, VVD en Groep Wilders steeds meer uitgangspunten van de LPF overnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden