Nieuws

Helft coronapatiënten in Zwols ziekenhuis afkomstig uit Staphorst, geplande operaties zijn afgezegd

Door de grote toename van het aantal coronapatiënten moest het Isala Ziekenhuis dit weekend voor het eerst in een halfjaar geplande operaties afzeggen. De helft van de coronapatiënten in het Zwolse ziekenhuis komt uit de gemeente Staphorst, waar de besmettingscijfers de laatste twee weken ongekend hoog zijn.

Serena Frijters
Het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Beeld ANP
Het Isala Ziekenhuis in Zwolle.Beeld ANP

‘De helft van de covidpatiënten in ons ziekenhuis komt uit Staphorst’, zegt woordvoerder Eveline Henneke van Isala, ‘en 90 procent van de opgenomen patiënten is ongevaccineerd.’ Henneke betreurt het uitstellen van de operaties: ‘Het heeft een enorme impact als iemand langer pijn moet lijden in afwachting van bijvoorbeeld een rugoperatie.’

In de streng-gereformeerde gemeente Staphorst is de vaccinatiegraad, op Urk na, het laagst van heel Nederland. Van de volwassen inwoners is 56 procent volledig gevaccineerd, het Nederlands gemiddelde is 83 procent. Staphorst, met minder dan 11 duizend inwoners, meldde de afgelopen week 368 coronabesmettingen. In Zwolle, waar ruim tien keer zoveel mensen wonen, werden er 248 besmettingen gerapporteerd.

Tijdelijke testlocatie

De gemeente Staphorst neemt verschillende maatregelen om de besmettingsgolf de kop in te drukken. Ze roept inwoners op elkaar ‘letterlijk en figuurlijk’ de ruimte te geven. De GGD opent dinsdag een tijdelijke testlocatie om zo besmette inwoners sneller op te sporen. Om het vaccineren laagdrempeliger te maken, hebben Staphorster huisartsen een speciaal vaccinatiespreekuur waar inwoners zonder afspraak een prik kunnen halen. Een woordvoerder van de gemeente Staphorst laat weten dat, naast de lage vaccinatiegraad, ook veel inwoners besmet raken doordat de gezinnen in de gemeente groot zijn.

In het Zwolse ziekenhuis lagen dit weekend 25 coronapatiënten, van wie vijf op de intensive care. Daarnaast zijn er drie patiënten van de verpleegafdeling naar een ander ziekenhuis verplaatst. Net als in de rest van Nederland is het aantal patiënten met covid-19 nog wel een stuk lager dan tijdens eerdere golven. Toch komt ook nu de andere zorg in de verdrukking.

Geboortegolf

Een groot verschil met vorig jaar is dat toen veel reguliere zorg op een lager pitje was gezet. Daartegenover staat dat het nu op de kraamafdeling erg druk is door een coronageboortegolf. Het aantal patiënten bij de spoedeisende hulp is ook al enkele weken hoger dan normaal, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare reden voor is.

Dagelijks worden in Zwolle vier à vijf nieuwe coronapatiënten opgenomen, die gemiddeld twee weken in het ziekenhuis blijven. ‘Alles bij elkaar opgeteld moesten we zaterdag met pijn in het hart besluiten om operaties uit te stellen’, zegt Henneke. Wat het besluit extra wrang maakt, is dat het voor veel patiënten niet het eerste uitstel is. Op zaterdagen was het ziekenhuis juist begonnen met het inhalen van eerder verzette operaties. Of er nog meer reguliere zorg uitgesteld wordt, wordt de komende dagen duidelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden