Helft asielzoekers moet wachten

Ondanks een nieuwe, snelle procedure, moet ongeveer de helft van de asielzoekers nog steeds langer dan twee weken wachten voordat ze te horen krijgen of ze in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

ANA VAN ES

TER APEL - Dat blijkt uit het jaarverslag, De IND belicht 2010, van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Asielzoekers worden sinds vorig jaar juli opgevangen volgens wat in ambtenarenjargon de 'verbeterde procedure' heet. Het streven is dat ze binnen veertien dagen weten waar ze aan toe zijn. De oude procedure, die ongeveer vijf werkdagen duurde, bleek te kort om goed onderzoek te doen. Van de asielzoekers belandde 70 procent daardoor in vervolgprocedures die eindeloos konden duren. Nu overkomt dat nog ruim 50 procent van de asielzoekers.

De IND verwacht dat de nieuwe procedure helpt om de gemiddelde doorlooptijd van een asielaanvraag te verkorten. Of dat inderdaad het geval is, moet nog blijken. Bij veel asielzoekers die vanaf de zomer van 2010 in een vervolgprocedure zijn beland, loopt het onderzoek nog. Volgens Rob van Lint, hoofddirecteur van de IND, gaat het om 'uiterst complexe zaken'.

Sinds 1 juli vorig jaar werden 7.710 asielaanvragen door de IND in behandeling genomen. 21 procent van de aanvragen werd in de Algemene Asielprocedure afgewezen en 28 procent kwam in aanmerking voor asiel. De gemiddelde behandeltermijn van een asielprocedure liep terug van 215 dagen in de eerste helft van 2010 naar 167 dagen in de tweede helft van dat jaar.

Nieuw in de 'verbeterde procedure' is dat asielzoekers medisch worden onderzocht voordat zij door de IND worden gehoord. In het aanmeldcentrum in Ter Apel, een van de drie in Nederland (de andere staan in Zevenaar en op Schiphol) komen elke week enkele asielzoekers binnen die zodanig getraumatiseerd of uitgeput blijken te zijn dat zij niet zonder meer de procedure kunnen doorlopen. Zij mogen langer bijkomen van de reis, krijgen psychische hulp of worden door een vrijwilliger begeleid. Deze week stelden hulporganisaties dat asielzoekers die langdurig in de procedure zitten, vaak kampen met grote psychische problemen.

De IND zet zich momenteel schrap voor een toestroom van Tunesische vluchtelingen, die van de Italiaanse overheid een voorlopig visum voor zes maanden hebben gekregen waarmee ze door de Europese landen reizen die onderling vrij grensverkeer hebben. 'We zien nu nog geen toename, maar het is wel iets waar iedereen rekening mee houdt', zegt Van Lint.

Een groot probleem blijft dat 90 procent van de asielzoekers die Nederland binnenkomt, geen identiteitspapieren bij zich heeft. Somaliërs, verhoudingsgewijs de grootste groep asielzoekers die zich in Nederland meldt, hebben zelfs per definitie geen paspoort, omdat de plaatselijke overheid die niet verstrekt. Dat maakt het soms bijna onmogelijk om asielzoekers die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, na afloop van de procedure Nederland uit te zetten.

De regering wil daarom dat asielaanvragen in de toekomst vaker worden behandeld in het land van herkomst van de asielzoeker. Maar dat is volgens de IND de komende jaren geen haalbare kaart, omdat daarvoor vergaande internationale samenwerking nodig is.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden