Helemaal uit Japan, en dan toch tv kijken

Van de 1280 geaccrediteerde journalisten lukte het lang niet iedereen om bij de feestelijkheden aanwezig te zijn. Vooral buitenlandse journalisten stuitten zaterdag bij de dranghekken nogal eens op de norse blikken van een politieagent....

De RVD-pasjes waarmee zij dachten een vrije toegang te hebben maakten op de gemiddelde agent geen enkele indruk. 'Vanaf nu is het gebied hermetisch afgesloten', klonk het om tien uur 's ochtends al beslist.

Het voor de gelegenheid tot perscentrum omgedoopte stadhuis deed tijdens de plechtigheden dan ook vooral dienst als opvang voor de dak- en thuislozen onder de vakbroeders. Het was onder meer toevluchtsoord voor Nagayo Tamagotchi, Japans weekbladverslaggever. Hij arriveerde vrijdagavond te laat om zich nog te accrediteren. Duizenden kilometers gereisd, en nu kon hij weinig meer doen dan voor de tv zitten om binnen enkele uren de Nederlandse volksaard trachten te doorgronden.

'Waarom zijn al die mensen zo ontzettend blij?', vraagt hij. En, wijzend op commentator Maartje van Weegen: 'She is the queen of your royal press, isn't she?'.

Hij heeft een lotgenoot gevonden in de gedesillusioneerde Lucien Govenziani, journalist voor de Franse zender TV 5. 'Het is een schande', beklaagt hij zich. Dat hij zich eerder dan vrijdagavond laat had moeten melden, heeft hij nooit geweten. Ook hem restte nu niets anders dan de NOS-beelden te volgen en 's avonds onverrichter zake huiswaarts te keren. Beelden van het huwelijk had zijn zender toch wel ingekocht, het ging Govenziani alleen nog om sfeer en wat details.

Zelf verbaast hij zich vooral: 'Een tango in de kerk, het huis van god. Dat is provocatie!', briest hij.

De Bulgaarse Tsveta Velinova, werkzaam voor drie bladen, is aanzienlijk meer onder de indruk van de gebeurtenissen. 'Dit is het mooiste huwelijk dat ik ooit gezien heb', zegt ze opgetogen. En, bij de aanblik van Máxima in vol ornaat: 'Dit wil toch elke vrouw?' Een van haar opdrachtgevers, het blad Monitor, vroeg haar om details over de kosten van het huwelijk. Velinova peinst er niet over om het op te schrijven voor dit 'sensatieblad', dat alles in termen van 'goed' en 'fout' wil beschrijven. Zij ziet voor zichzelf een andere taak weggelegd: 'Ik wil mijn land laten zien hoe mooi een monarchie kan zijn. Wij zijn zo lang een republiek geweest. . . '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden