Helemaal uit Groningen

We hebben een nieuwe sponsor, een leverancier van groene stroom met veel geld, dus nu hoeft de komende jaren alleen nog maar een keepersprobleem te worden opgelost en FC Groningen wordt kampioen.

Nu al staat er een mooi elftal, fris, vrolijk, sterk, met Van Dijk en Burnet, Bacuna, Andersson en Tadic. Als jullie zo nodig Matavz van ons moeten kopen, zetten we de volgende wedstrijd Texeira in de spits. En dan vergeet ik nog trainer Pieter Huistra, een redelijke, wellevende man met altijd fraaie aanvalsplannen. Ik erger me weleens aan mr McDreamy's overdadige hoofdhaar, maar dat zal een particuliere oorzaak hebben.

FC Groningen is ook nog helemaal onaangeroerd door randstedelijke ogen, meningen en vingers. Lijstjes met beste voetballers, beste elftallen van de week, Jong Oranje - alles staat vol Groningers, maar zelfs als ze met zes-nul van Feyenoord winnen, zoals vorige week, wijden kranten en programma's geen opmerkingen aan Groningen.

Over het algemeen is het randstedelijk provincialisme erg charmant. Ik moest een keer voorlezen na een Amerikaan. Hij kwam 'uit Washington', ik daarna 'helemaal uit Groningen'. Niet al te lang geleden vroeg een Rotterdamse dame door de telefoon: 'Belt u helemaal uit Groningen?' Daarna begon ze harder te praten.

Het zijn kleine, sympathieke waanbeelden, waaraan opmerkelijk grote voordelen kleven. Wij komen graag op bezoek, maar ons komt u gelukkig nooit met uw aanwezigheid lastigvallen. In de schaduw van de belangstelling, zo helemaal zonder wekelijkse behandeling van bijvoorbeeld Johan Derksen, ontwikkelen de spelers zich opperbest. Op de keepers na dan; ik weet niet wat zij intussen doen.

Er zijn er twee, Van Loo en Da Silva. Samen zouden zij een aardig keepertje vormen: Van Loo kan uitkomen, Da Silva redt zich op de lijn. Het leek altijd alsof met hen was afgesproken dat zij tot de eerste blunder mochten blijven staan, wat erop neerkwam dat zij om beurten een duel mochten meedoen.

Om een of andere reden mag Van Loo dit jaar maar blijven staan, wedstrijd na wedstrijd, meisjesvangbal na meisjesvangbal. Voor het team is dat niet goed. Voor Van Loo zelf ook niet. Steeds vaker lichten zijn ogen doorschijnend op, fel wanhopig.

Zaterdagavond was een treurige avond voor Van Loo. Na tien minuten zagen we hem al langdurig met twee amechtig uitgestoken armpjes achter een bal aanrennen, die telkens hoog opstuiterde in het strafschopgebied. Het rennen en tegelijk omhoogkijken leidde onderweg tot botsingen en andere onderbrekingen.

Een paar minuten later reageerde hij te laat op een afstandsschot, zodat RKC op 1-0 kon komen. Veel geknoei in weinig tijd - de wedstrijd kantelde ervan.

Dit seizoen moet Van Loo maar blijven staan; we zijn geen westerlingen. Maar zouden we daarna een nieuwe mogen? Als niemand oplet terwijl Groningen klimt, zou één goede keeper dan wel even willen kijken? Kenneth Vermeer? Het is niet ver en hij zal zien: in Groningen is werk, liggen kansen, willen keepers uit hun lijden worden verlost.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden