'Helemaal niets geleerd tijdens de avond van het Onderwijs'

Na een avondje Onderwijs op de tv, blijf ik met een leeg gevoel achter. Heb ik iets geleerd van de Avond van het Onderwijs? Ik geloof het niet. Misschien is dat niet erg want ik ben inmiddels een onderwijsinsider. Ik heb echter het gevoel dat niemand iets heeft opgestoken van deze avond. Jammer, voor een avond waarin juist leren centraal staat.

Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende donderdag op het Malieveld in Den Haag de rijdende school "Prinses Amalia". Na de onthulling van de naam van de school maakte bezichtigde zij de nieuwe school en maakte kennis met de onderwijsvorm.Beeld anp

Volgens mij hebben leerlingen niets gehoord wat ze niet al wisten. Op Twitter was #leraar24 trending topic voor Nederland. De verzenders van de duizenden berichten waren vooral docenten die reageerden op stellingen. Leerlingen hielden zich maandag met andere zaken bezig en gelijk hadden ze.

Volgens mij hebben ouders van leerlingen ook niet veel geleerd. Misschien is het prettig voor ouders om te weten dat de school hen nodig heeft. De oproep van hoogleraar Mischa de Winter om scholen en ouders beter samen te laten werken is prima. Ik vermoed dat de meeste ouders dit heus wel weten, maar dat de samenleving verhuftert. Wanneer het belangrijkste doel van de avond van het onderwijs is dat ouders en scholen elkaar weer vinden bij de opvoeding van de leerlingen, dan is dat mooi. Of het doel maandagavond ook dichterbij is gekomen, is een open vraag.

Gezagscrisis
Volgens mij hebben ook docenten weinig geleerd. Het thema van de avond zou de 'gezagscrisis' in het onderwijs zijn. Daarvan was weinig te merken. Ik zag de stellingen onderwerpen als 'ICT is de sleutel tot beter onderwijs' en 'de onderwijskwaliteit lijdt onder te veel aandacht voor het individu' en 'de docent-ouder relatie is minstens zo belangrijk als goed taal- en rekenonderwijs'. Allemaal potentieel interessante stellingen.

Helaas probeerden de programmamakers de stellingen tijdens debatten met acht partijen tegelijk te laten bediscussiëren. Alsof het een verkiezingsdebat betrof, moesten alle deelnemers in een paar seconden hun punt maken. Luisteren naar elkaar was daardoor uitgesloten. Ik heb in de debatten alleen maar 'zenders' gezien. Geen 'ontvangers'. Niet echt typerend voor het onderwijs. Ook de debatten tussen twee specialisten waren geen gespreken. Elke spreker herhaalde zijn stokpaardje keer op keer.

Tevredenheid
Het hoofdthema: de gezagscrisis, kwam zoals gezegd niet uit de verf. Deze crisis werd ook niet onderbouwd. De stellingen gingen er niet eens over. Misschien is dat ook goed, want gezeurd wordt er al genoeg in het onderwijs. Maar kies dan een ander thema.

Het beeld dat opkomt aan het eind van de avond is er eigenlijk eentje van grote tevredenheid. Minister van Bijsterveldt van Onderwijs sloot af met een applaus voor de docent. Ik neem aan dat zij de rekening van de week van het Onderwijs mee naar huis neemt. De sector is in het zonnetje gezet tijdens het jaarlijkse feestje.

Dat is ook helemaal niet erg. Het Nederlandse onderwijs levert internationaal gezien redelijke prestaties, voor relatief weinig geld. Wanneer we betere onderwijsprestaties willen, dan kost dat simpelweg meer en dat hebben we nu niet voor het onderwijs over. In dit tijdsgewricht is het al heel wat wanneer we achteruitgang voorkomen. Het onderwijs moet vooral op peil blijven. Niet meer, maar vooral ook niet minder.

Tevredenheid, is als oogst van een avondje over het Onderwijs wat mager. Geleerd is er niets, maar misschien had ik dat ook niet moeten verwachten.

Ferry Haan
was jarenlang redacteur van de Volkskrant en geeft nu les op een middelbare school.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden