Helemaal goed

Van twee kanten wordt erop gewezen dat de van Idols bekende Jim vorige week in Boulevard meedeelde op de ochtend van zijn rijexamen met een brok in zijn maag te zijn opgestaan....

Bas van Kleef

Een vrouw toonde zich op de Amsterdamse televisie zeer onder de indruk van twee pasgeboren leeuwtjes die ze in Artis had aanschouwd. Helemaal geweldig, helemaal leuk`, ging ze helemaal uit haar dak. De alle twijfel wegnemende verzekering dat iets helemaal goed` is, kennen we al enige tijd, maar kennelijk vallen voor helemaal` nog steeds nieuwe toepassingen te bedenken. Helemaal in verwachting` is misschien een idee, en dan na enige tijd kaartjes versturen met Helemaal geboren`.

Voor helemaal goed` is overigens nog wel een andere context te verzinnen. Bij een begroeting is de vraag Alles goed?` in zwang geraakt. Nu is alles` veel, en de terloopse manier waarop de tekst de mond van de spreker verlaat, verraadt dan ook dat hij er niet van uitgaat dat de aangesprokene nu eens even rustig de tijd neemt om alles wat niet goed is op een rijtje te zetten. Alles goed?` is meer een bezweringsformule, met daarin besloten de hoop op een bevestigend antwoord. Veel verder dan Voorzover ik het kan overzien wel`, of Ik had er nog niet over nagedacht, maar nu je erover begint`, kon je voorheen niet komen. Maar nu wel.

Alles goed?`

Helemaal goed.`

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden