Column

'Heleen Mees is eerst en vooral slachtoffer van haar eigen gedrag'

Oordeel niet te snel over Heleen Mees, schrijft psychiater Bram Bakker. 'Want ook u en ik hebben onszelf niet altijd onder controle, en al helemaal niet in de liefde.'

Heleen Mees.Beeld epa

'Da's een leuk klantje voor jou!' kreeg ik van verschillende mensen te horen nadat de publiciteitsgolf rond econome Heleen Mees was losgebroken. Een begrijpelijke gedachte, en ongetwijfeld niet kwaadwillend bedoeld, maar of deze mevrouw behoefte heeft aan een psychiater kunnen we van grote afstand moeilijk inschatten.

Even opfrissen: de Nederlandse 'powerfeministe' Mees werd gearresteerd op verdenking van stalking van een getrouwde meneer, met wie ze eerder een liefdesrelatie onderhield. Of mogen we het geen liefdesrelatie noemen, zolang hij getrouwd is? Hoe dan ook: de man in kwestie had aangifte gedaan, omdat ook zijn vrouw en kinderen zouden lijden onder het als stalking gekwalificeerde gedrag van mevrouw Mees.

Dat is zijn goed recht, en klaarblijkelijk zit je in de Verenigde Staten dan ook direct vast. Bewezen is daarmee overigens nog niets. Dat Mees een paar dagen later vrijkwam nadat een onbekende loodgieter de borgsom van 5000 dollar had voldaan was voor sommige kranten ondertussen al voorpaginanieuws. Veel gekker moet het niet worden. Waarschijnlijk gaat er nog heel veel meer over deze smeuïge zaak geschreven worden, want vanuit juridisch perspectief is de strijd nog maar net begonnen.

Gefrustreerd in de liefde
Maar als we even terugkeren naar de feiten gaat het amper over iets: een afgewezen vrouw die haar ex lastigvalt. Voordat u met tegenwerpingen komt dat het allemaal niet niks is: bedenk even wat u zelf ooit hebt gedaan, toen u werd gefrustreerd in de liefde. Talloze mensen verliezen hun goede manieren als ze worden gedumpt. Veel mensen die nog altijd bij elkaar zijn hebben elkaar tijdens ruzies dood gewenst en met servies bekogeld. Niet fraai allemaal, maar in de liefde laaien de emoties soms hoog op, en dan vinden er af en toe gênante taferelen plaats. Ik kan me er in ieder geval wel iets bij voorstellen, ook uit eigen ervaring.

Wat de ex van mevrouw Mees heeft bijgedragen aan het tot stand komen van dit mediaspektakel weten we nog helemaal niet. Zoals veel getrouwde mannen heeft hij haar misschien beloofd dat hij zou gaan scheiden. En veel geklaagd over zijn slechte huwelijk. Dat is geen legitimatie voor stalking, dat nu eenmaal als misdrijf in het wetboek voorkomt, maar wel belangrijk om even in het achterhoofd te houden alvorens u concludeert 'dat mens is gek!' Moord met voorbedachten rade en doodslag onder verzachtende omstandigheden verschillen ook nogal van elkaar.

Publiekelijke bekentenis
Wat de gestalkte bankier heeft bewogen tot zijn aangifte weten we niet, maar ongetwijfeld heeft hij het met zijn echtgenote besproken. En beide echtelieden waren zich vast bewust van de gevolgen van hun handelen. Misschien heeft zijn vrouw wel geëist dat hij aangifte zou doen, en daarmee ook een publiekelijke bekentenis van zijn vreemdgaan afgedwongen. Het is allemaal leuk om te speculeren, en dat is vermoedelijk ook de reden dat er zoveel media-aandacht voor is. Dat de meeste stalkers nooit juridisch worden vervolgd is een kanttekening die opvallend afwezig is in de berichtgeving.

Nog even terug naar Heleen Mees. Heeft zij nu professionele ondersteuning nodig? Het zou zo maar eens kunnen. Maar waarschijnlijk gaat het dan niet over haar door liefdesverdriet ingegeven gedrag, maar om het verwerken van het verlies van een zorgvuldig opgebouwde carrière die in enkele uren tijd van een onuitwisbare smet werd voorzien. Dat kan ons allemaal overkomen, als we even niet opletten, dus oordeel niet te snel. Want ook u en ik hebben onszelf niet altijd onder controle, en al helemaal niet in de liefde.

Heleen Mees is eerst en vooral slachtoffer van haar eigen gedrag, lijkt me. Want zelfs door vrijspraak zal deze smet nooit meer verdwijnen. Dat een vreemde, en niet een vriend of familielid, de borgsom moest betalen maakt het alleen maar treuriger. Een getalenteerde vrouw, verworden tot een eenzaam slachtoffer.

Bram Bakker is psychiater en columnist voor Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden