Hele wereld ondertekent Britse petitie voor nieuw Brexit-referendum

Nu de petitie voor een nieuw Brexit-referendum steeds meer ondertekenaars krijgt, 2,8 miljoen inmiddels, groeit ook de scepsis. Want iedereen in de wereld kan de petitie ondertekenen, ook al 'mogen' officieel alleen Britten hun digitale handtekening plaatsen. Zo hebben al 29.115 'inwoners' van Vaticaanstad hun handtekening gezet, hoewel het ministaatje maar 800 inwoners telt.

Een voorstander van blijven in de EU op de dag van de stemming. Beeld AFP

Het blijkt bijzonder gemakkelijk voor niet-Britse onderdanen om je op de overheidswebsite petition.parliament.uk op te geven als voorstander van een nieuw referendum.

Gewoon aanvinken dat je dat wel bent en een willekeurige postcode opgeven is voldoende. De website vraagt ook naar het land waar je woont, en daar kan je elk land ter wereld noemen. Dat komt omdat in principe ook Britten in het buitenland de Britse overheidspetities mogen ondertekenen.

Uit de gegevens op de website blijkt dat van de 2,8 miljoen stemmen er 1.946 uit België kwamen. Het is maar de vraag, gezien het voorbeeld van Vaticaanstad, of dat allemaal Britten zijn. Ook 17.000 'Britten' in Frankrijk en 6.500 in Duitsland ondertekenden de petitie, net als dus de ruim 29.000 inwoners van Vaticaanstad.

Het stadstaatje staat daarmee zelfs op de tweede plaats, na het Verenigd Koninkrijk zelf. Uit Noord-Korea, waar bijna niemand op internet kan, liepen zogezegd al meer dan 17.500 stemmen binnen.

Twee keer tekenen

De overgrote meerderheid van de ondertekenaars, 2,4 miljoen, duidde wel het standaardantwoord Verenigd Koninkrijk aan. Het is dus met andere woorden volstrekt onduidelijk hoeveel van de ondertekenaars echte Britten zijn. Dat valt ook achteraf door het orgaan dat de handtekeningen moet goedkeuren, niet te controleren.

Het is ook mogelijk twee keer of zelfs nog vaker de petitie te ondertekenen op dezelfde computer en door valse namen op te geven.

Haalt een petitie op de website 10.000 handtekeningen, dan moet de Britse regering reageren met een antwoord geven. Wordt de 100.000 handtekeningen overschreden, dan moet het parlement erover debatteren. Dat zal nu dus ook moeten gebeuren.

De termen Brexit en Bremain zullen sowieso vervangen moeten worden bij deel twee van het referendum. Bremainout en Brentry zijn mogelijkheden. De organisatoren van de handtekeningenjacht vinden dat de opkomst donderdag "niet representatief" was. Zo'n 72 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen. Dat had minstens 75 procent moeten zijn, vinden de Britse EU-liefhebbers.

Opening van de Schotse krant Edinburgh News na de uitslag. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden