'Hele EU moet Nederlands homohuwelijk erkennen'

Homo's die in Nederland met elkaar in het huwelijk treden en naar een ander EU-land verhuizen, moeten ook daar als wettelijk getrouwd worden gezien....

ANP

Als een in Nederland getrouwd stel nu naar bijvoorbeeld Italië verhuist, is het daar officieel geen echtpaar. Daardoor kan de partner bijvoorbeeld de erfenis mislopen als de ander overlijdt. Heteroseksuele koppels komen zulke problemen niet tegen, omdat andere EU-staten hun huwelijk wel accepteren. ‘Het is onverteerbaar dat slechts een deel van de in Nederland gesloten huwelijken geldig is in het buitenland’, stelt Buitenweg.

Ook vinden de twee parlementariërs dat de Europese regels tegen discriminatie van homo's niet ver genoeg gaan. Nu verbiedt de EU die ongelijke behandeling alleen op de arbeidsmarkt. Dat verbod zou ook moeten gelden bij bijvoorbeeld het huren van een huis. Etnische minderheden genieten wel al bescherming tegen welke achterstelling dan ook. ‘Er mag geen hiërarchie in vormen van discriminatie zijn’, vindt In ‘t Veld.

Er is dus nog genoeg werk aan de winkel als het gaat om homo-emancipatie in Europa. Toch wijzen de politica's erop dat de Europese eenwording de afgelopen jaren gepaard ging met een groeiende acceptatie van homoseksuelen. ‘Spanje was vroeger heel conservatief, maar loopt nu voorop’, vertelt In ‘t Veld, die verwijst naar de invoering van het homohuwelijk in dat land in 2005.

Enerzijds komt dat doordat de EU geld stopt in belangenorganisaties. Nog belangrijker is echter de Europese wetgeving. Die dwingt lidstaten niet alleen vormen van discriminatie te verbieden, maar geeft burgers bijvoorbeeld ook het recht om te demonstreren - dus ook voor homorechten.

De strijd voor gelijke behandeling woedt momenteel het felst in de Oost-Europese staten die de afgelopen jaren tot de EU toetraden, aldus de twee parlementariërs. Gay Pride-demonstraties in Letland en Polen gingen de voorbije jaren gepaard met felle en soms gewelddadige tegenprotesten.

Polen wil bovendien ‘homoseksuele propaganda’ in scholen strafbaar stellen, sinds een homo-organisatie eerder dit jaar voorlichtingsmateriaal onder scholieren heeft verspreid. De ophef in de nieuwe EU-staten is volgens In ‘t Veld echter een ‘een teken van vooruitgang’. ‘Homoseksualiteit was heel lang niet bespreekbaar.’

Wie goed kijkt, ziet dan ook dat de emancipatie er juist razendsnel gaat. ‘Vorig jaar stonden de hooligans klaar met stokken en stenen’, vertelt de politica over de Gay Pride waarin ze vorig jaar meeliep in Warschau (Polen). Dat er geen gewonden vielen, kwam door de politiebescherming. In ‘t Veld: ‘Dit jaar stonden de hooligans er weer, maar nu met spandoeken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden