Heldenmissie

Volgens Van Dale is een held iemand die uitblinkt door moed. Een kloeke, compacte definitie, maar documentairemaker Yoav Shamir (Checkpoint) zou er ongetwijfeld veel moeite mee hebben. Zelf begint hij 10% - What Makes a Hero? met een citaat uit het Oxford Dictionary: daar is een held 'een persoon, meestal een man, die bewonderd wordt voor zijn moed, uitzonderlijke prestaties en nobele kwaliteiten'. Maar ook die uitgebreidere, wat tendentieuze omschrijving helpt Shamir nauwelijks. Worden heldendaden geboren uit altruïsme of uit instinct? Wat bezielt mensen als ze iets heldhaftigs doen?


Met een koffer vol gebrekkige definities en lastige vragen begint Shamir een reis langs officiële en anonieme helden, langs neurowetenschappers en apendeskundigen, vredesactivisten en ufo-goeroes. De een vertelt hem dat de onvoorwaardelijke inzet voor de medemens gezond en gelukmakend is, de ander meent dat een ware held juist alleen maar aan de verwezenlijking van zijn eigen idealen denkt. 'Je hebt maar één leven', zegt een bobo van het Amerikaanse Ayn Rand Institute. 'Het is boosaardig je leven voor een groep op te geven.' En daar staat dan weer de stoere vent tegenover die in de New Yorkse metro een man op het spoor zag vallen en hem zonder na te denken met zijn eigen lijf afschermde voor een passerende trein. 10% - What Makes a Hero? is een iets te bonte grabbelton vol ideeën, meningen, pratende hoofden en kliekjes van scènes. Toch ook een film waar je met plezier en fascinatie naar blijft kijken, omdat Shamir een sympathieke gids is en hij zijn koppige zoektocht naar het goede (en kwade) in de mens zo luchtig houdt.


10% - What Makes a Hero? (Yoav Shamir, 2013)


Ned.2, 23.45-1.17 uur.


Matilda

(Danny DeVito, 1996) Nog altijd een van de leukste Roald Dahl-verfilmingen, waarvoor acteur Danny DeVito plaatsnam in de regisseursstoel. Hij moest van daaruit zichzelf regisseren in de rol van Matilda's vader, een besnorde tweedehandsautoverkoper die liegt en bedriegt bij het leven en, zacht gezegd, weinig affiniteit heeft met de intellectuele ambitie van zijn dochter. Matilda, het zwarte schaap in het asociale gezin, heeft het op school nauwelijks makkelijker. DeVito slaat precies de juiste toon aan, die dicht in de buurt komt van Dahls vileinheid: veel zwarte, soms meedogenloze humor en altijd ironie in het sentiment. Met nadruk geschikt voor alle leeftijden.


RTL4, 20.30-22.30 uur.


You've Got Mail

(Nora Ephron, 1998) Derde en laatste speelfilm waarin gouden paar Tom Hanks en Meg Ryan voor zwijmel en ontroering zorgt. Zij bezit een schattige boekwinkel, die door Hanks' lectuurpaleis dreigt te worden weggeblazen. Intussen hebben ze via e-mail en chat een anoniem, en veel romantischer contact met elkaar. Frappant hoe herkenbaar die situatie na 15 jaar nog is, ook al tikken de sterren op lompe laptops en bestaat in hun wereld nog geen Facebook. Overrompelend goedgeluimde, warmbloedige film, deze update van Ernst Lubitsch' klassieker The Shop Around the Corner (1940).


Net5, 22.35-0.55 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden