Held van Pakistaanse extremisten opgehangen
In Pakistan is de bodyguard opgehangen die in 2011 de man vermoordde die hij zelf moest beschermen. Mumtaz Qadri vond dat gouverneur Salman Taseer te progressief was en schoot hem daarom dood. Sommige islamitische groeperingen zien hem als een held en na zijn executie maandag braken er rellen uit.
De moord op Taseer, overdag op de markt in Islamabad, veroorzaakte indertijd een enorme schok in Pakistan. De gouverneur van de Punjab had het lot van de christelijke Asia Bibi aangegrepen om de strenge straffen voor godslastering aan de kaak te stellen: zij was ter dood veroordeeld omdat ze de profeet Mohammed beledigd zou hebben. Taseer probeerde Bibi vrij te krijgen en maakte zich hard voor een aanpassing van de wet, waar christenen en verstandelijk gehandicapten telkens weer het slachtoffer van worden. Dit werd door sommige geestelijken en enkele sektarische groeperingen als een regelrechte aanval op het geloof gezien.
Bestrooid met rozenblaadjes
Qadri is altijd trots geweest op de moord en toen hij voor de eerste keer in de rechtbank verscheen, werd hij met rozenblaadjes bestrooid en gekust door advocaten. De rechter die Qadri veroordeelde, moest het land ontvluchten omdat hij in Pakistan niet meer veilig was. In Islamabad werd een moskee naar de moordenaar vernoemd en de legerleider zou tegen westerse ambassadeurs hebben gezegd dat hij Qadri niet in het openbaar kon veroordelen omdat te veel van zijn soldaten met hem sympathiseerden. In de gevangenis werd Qadri als een soort heilige behandeld.
In mei 2011, enkele maanden nadat Taseer was vermoord, werd Shahbaz Bhatti neergeschoten. Hij was de Pakistaanse minister van Minderheden en de enige christen van het kabinet. In augustus dat jaar werd Shahbaz Taseer, de zoon van gouverneur Taseer, ontvoerd in Lahore. Er is nooit meer iets van hem vernomen. Asia Bibi is vanwege grote internationale druk nooit geëxecuteerd, maar de vrouw zit nog steeds in een dodencel.
Qadri is maandagochtend vroeg opgehangen in de gevangenis van Rawalpindi. Omdat de zaak zo gevoelig ligt, was de executie van tevoren niet bekend gemaakt en toen het nieuws naar buiten kwam, braken er rellen uit in verschillende steden. Veiligheidstroepen staan op scherp en rond het huis van Qadri is extra politie ingezet. Pakistaanse media berichten niet over de demonstraties en rellen.
undefined
Protesters in Pakistan slap an effigy of PM Nawaz Sharif with shoes following the execution of Mumtaz Qadri pic.twitter.com/tDRK8FX59U
— omar r quraishi (@omar_quraishi) 28 februari 2016
Klimaat verandert
De blasfemiewet bestaat nog steeds, maar het Hooggerechtshof die de doodstraf tegen Qadri afgelopen oktober in stand hield, suggereerde ook dat de wet nader bestudeerd zou moeten worden. Analist en columnist Zahid Hussain zegt in de Britse krant The Guardian dat het klimaat omslaat na de aanslag van de Taliban in 2014 op een school in Peshawar, waarbij 130 kinderen om het leven kwamen, en de acties van het leger tegen extremisten die hier op volgden. 'Voorheen leek het of de extremisten de agenda bepaalden en waren mensen te bang om hen te bekritiseren. Nu is dat verhaal veranderd.'
Lees hier hoe zwakkeren als kleine christelijke meisjes en gehandicapten vaak het slachtoffer zijn van de Pakistaanse blasfemiewet.
Don't say anything Bad about #MumtazQadri because only Allah knows better,so better we all shut our mouth!#MumtazQadri
— Saleha Babar (@Saleha_babar) 28 februari 2016