Column

'Helaas geen grandioze mislukkingen bij TVlab. Blaas de boel toch eens op'

Columnist Martijn Simons heeft alle programma's van het tv-lab bekeken. 'Voor een week die in het kader staat van vernieuwing, heb ik weinig opzienbarends voorbij zien komen.'

De Giel MobielBeeld Screenshot

Sinds 2009 zendt de Publieke Omroep in de zomer een reeks 'experimenten' uit onder de noemer TV Lab: nieuwe en vernieuwende televisieformats die in de luwte van de zomermaanden een week lang de kans krijgen om te laten zien of ze daadwerkelijk vernieuwend zijn, en passen bij Nederland 3. Elk jaar een handvol programma's, variërend van absurdistische sketchshows tot geëngageerde interviews.

Dit jaar tien programma's. Hofleverancier is BNN, met vier nieuwe formats. Op de site is alles al te zien. Ik heb gekeken.

In 'De Gielmobiel' (VARA), de televisievariant van een radio-item van Giel Beelen. Elke ochtend, vijf dagen lang, zoekt programmamaker Frank Evenblij de bezitter van de Gielmobiel, trekt een dag met hem op en maakt een interview. Niet onaardig, Evenblij is een fijne interviewer die de ruimte aan zijn gasten laat en af en toe geestig uit de hoek komt.

'Vechtersbazen' (BNN) lost een zakelijk conflict op door beide partijen, in dit geval twee vrienden die samen een bedrijf runnen, letterlijk met elkaar te laten vechten. Arnold Vanderlyde stoomt beide jongens klaar voor drie rondjes boksen, waarna de winnaar de leiding krijgt over het bedrijf. Typisch BNN. Wel een erg lange aanloop naar wat een matig potje matten bleek te zijn. Beter een echte bokswedstrijd op Eurosport.

In 'Ontboezemingen' (NTR) onderzoekt Yasmine Allas de 'invloed van de vrouwenborst op mens en maatschappij'. Een programma in de categorie Sunny Bergman. Onderhoudend, maar waarom moest Yasmina Allas dit per se maken?

Vanavond nog te zien: 'Ali B en de veertig wensen', waarin hij wensen van bejaarden in vervulling laat gaan. Succes verzekerd, lijkt me, maar ook voorspelbaar.

En helemaal voorspelbaar is het reisprogramma van Katja Schuurman en Nicolette Kluijver. 'Mag ik met je mee op reis' (BNN) is op geen enkele manier vernieuwend, getuige ook de fittie met Gordon, die aan nagenoeg hetzelfde format werkte.

Misschien moet TVLab volgend jaar de eigen criteria aanpassen. Want voor een week die in het kader staat van vernieuwing, heb ik weinig opzienbarends voorbij zien komen. Het was allemaal erg veilig, een grandioze mislukking heb ik helaas niet gezien. En dat is toch onvermijdelijk onderdeel van experimenteren. Blaas de boel maar eens op, zou ik zeggen.

Het enige echt spannende programma is wat mij betreft 'MRI' (KRO). Dat staat voor: Martine en Remko infiltreren.

Een interviewprogramma waarin de presentator letterlijk in de huid van de geïnterviewde kruipt. In de eerste aflevering transformeerde Remko Vrijdag in Barry Atsma. 'MRI' komt langzaam op gang, dat wel, maar de showdown, waarin de echte Barry Atsma 'zichzelf' interviewt, mag er wezen. Een vervreemdend spiegelpaleis. Als je tijdens het interview je ogen sluit, is soms niet op te maken wie er aan het woord is, Vrijdag of Atsma. Een gimmick, jazeker, die misschien snel uitwerkt, maar met risico, en heel knap gedaan.

Martijn Simons is schrijver en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @MartijnSimons

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden