Helaas geen gloedvol betoog over het water

Zeeland ziet zichzelf graag als een groene oase tussen de grootstedelijke drukte van Rotterdam, Antwerpen en West-Brabant.


Een provincie waar nog de ruimte is, op het land en op het water. Een provincie van karakteristieke inwoners, immers thuisland van de koppige Zeeuw. En een provincie waar het steeds zoeken is naar de balans tussen het belang van de economie en het belang van de ecologie.


Stof genoeg voor spannende, scherp opgeschreven verkiezingsprogramma's, waar de ambitie en overredingskracht van de pagina's afspatten, zou je denken. Helaas, het is saaie bestuurstaal wat de klok slaat.


Alleen de PVV wil gewoontegetrouw nog wel eens een verbaal bommetje plaatsen. Over het natuurbeleid bijvoorbeeld. 'Geldverslindende natuur(herstel)projecten die bovendien boeren en andere ondernemers werkeloos maken, omdat ze van hun land worden gejaagd, kunnen we missen als kiespijn.'


D66 heeft juist een heel andere ambitie: 'De uitdaging is dan ook: hoe Zeeland de beschermer van mens en natuur kan worden voor heel Nederland. D66 Zeeland wil die uitdaging aannemen.' En wat de VVD wil, is ook duidelijk: 'Geen verdere groei van natuurgebieden.'


Maar in de hoofdstukken over de energievoorziening gaat het weer mis.


Zeeland is van oudsher een belangrijke provincie voor de energievoorziening van Nederland. Al was het alleen maar vanwege de kerncentrale in Borssele. Nu zijn er plannen om daar een tweede centrale te bouwen. Of die er moet komen of niet, daarover verschillen de partijen van mening; volgens een voorspelbare tweedeling.


VVD, CDA, PVV en SGP zijn onverkort voor de tweede centrale bij Borssele. Bij de ChristenUnie ligt het iets genuanceerder; maar mocht Den Haag besluiten tot een tweede kerncentrale, dan moet Zeeland zijn best doen die naar Borssele te halen. PvdA, GroenLinks, D66 en SP zijn tegen een nieuwe kerncentrale.


Over de andere vormen van energie zijn de partijen juist weer opvallend eensgezind, ook als het gaat om groene energie. Windenergie moet worden gestimuleerd, vooral in parken op zee, vinden de meeste partijen. Zonne-energie, waarom niet? Biomassa, aardwarmte, alles is bespreekbaar.


En waar alle partijen ook in geïnteresseerd zijn - en geef een Zeeuw eens ongelijk - dat is: energie opwekken uit de kracht van de getijden. We hadden er graag een gloedvol betoog over gezien; over de Zeeuwse historie, over het water als vijand en het water als vriend, en over hoe het water ook in de toekomst het Zeeuwse lot blijft bepalen.


Helaas, het mocht niet zo zijn.


Michiel van der Geest


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden