Heksenjacht in Tadzjikistan

In Tadzjikistan is de heksenjacht geopend. Letterlijk. Het parlement heeft een wet aangenomen die hekserij en het voorspellen van de toekomst verbiedt.

Door onze verslaggeefster Sacha Kester

Occultisme speelt een steeds grotere rol in het islamitische Tadzjikistan. Mensen staan in de rij voor heksen en tovenaars in de hoop dat die hun problemen op kunnen lossen en ook bij ziekte gaan ze vaak liever naar een medicijnman dan naar een echte dokter.

Volgens de regering is dit echter verspilling en kunnen de arme inwoners van het land hun geld wel beter gebruiken. De bevolking wordt op grote schaal belazerd, zo redeneren zij, en daar moeten wij hen voor behoeden. De wet moet nog wel door het hogerhuis worden aangenomen, en daarna worden getekend door president Imomali Rakhmon, maar dat is slechts een formaliteit.

Extravagant
Eerder dit jaar werd er ook een grote boete ingesteld voor mensen die extravagante bruiloften en begrafenissen hielden. Om de eer van de familie hoog te houden, is dat hét moment om uit te pakken zodat iedereen ziet hoe goed je het hebt, maar vaak betekent het dat mensen enorme leningen moeten aangaan en praktisch failliet gaan. Nu zijn er strikte regels voor de ceremonies, waarin ook omschreven staat hoeveel gasten je maximaal mag uitnodigen, hoeveel eten er mag zijn en hoeveel auto’s er kunnen worden ingezet.

De president heeft de Tadzjiekse anti-corruptiedienst ook opdracht gegeven studenten in de gaten te houden die in dure auto’s rijden en het nieuwste mobieltje hebben.

Tadzjikistan is de armste staat van de Centraal Aziatische landen die voorheen deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, grenst aan Afghanistan en werd tussen 1992 en 1997 volledig verwoest tijdens een burgeroorlog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden