Heks staat ex-president Peru bij in de rechtzaal

AMSTERDAM Aan relletjes geen gebrek tijdens de rechtszaken tegen de voormalige Peruaanse president Alberto Fujimori wegens mensenrechtenschendingen en corruptie. Enkele maanden geleden viel hij tijdens een zitting in slaap en moest hij door de rechter met luid geroep en belgerinkel worden wakker gemaakt....

Iñaki Oñorbe Genovesi

Nu blijkt Fujimori zich bij zijn proces niet alleen te laten bijstaan door advocaten, maar ook door een 87-jarige heks met een wandelstok. Salomé Ybarguen, een witharige vrouw met een trage tred en een doordringende blik zit bij elke zitting steevast voor in de rechtszaal.

Als Fujimori wordt binnengeleid, heft Ybarguen, bekend als ‘Doña Salomé’, haar beide handen tegen het gepantserd glas, dat het publiek scheidt van de rechters en de getuigen. Vervolgens zegent de ‘tovervrouw’ de ex-president die Peru tussen 1990 en 2000 met harde hand bestuurde.

Daarnaast zou Doña Salomé allerlei vloeken uitspreken tegen de rechters, openbare aanklagers en advocaten van nabestaanden die civielrechtelijke claims tegen Fujimori hebben ingediend.

‘Deze vrouw heeft wel drie generaties van mijn familie vervloekt’, zegt advocate Gloria Cano, die de nabestaanden van de bekendste slachting in de regeerperiode van Fujimori vertegenwoordigt – de moord in 1992 van een professor en negen studenten van de universiteit van La Cantuta.

‘Ik neem haar niet serieus, maar draag uit voorzorg toch maar een armband van kwarts – dat zou reinigen en beschermen – bij elke rechtszitting’, aldus Cano tegen het Peruaanse tv-programma Cuarto Poder. Ook aanklager Avelino Guillén zegt niet in tovenarij te geloven, maar voor de zekerheid in de rechtszaal zijn glas met water altijd op tafel te laten staan. ‘Omdat water slechte vibraties zou absorberen.’

Overigens is het niet de eerste keer dat Fujimori bovennatuurlijke hulp krijgt. Als president liet hij zich constant door ‘raadgevers’ omringen zonder wiens adviezen hij geen besluiten wilde nemen.

In april zou de Peruaanse zieneres Rosita C. Chun een geluksspreuk in de rechtszaal hebben afgeroepen voor Fujimori. Zij zou echter plaats hebben moeten maken voor Doña Salomé, die krachtiger spreuken zou bezitten, maar ook de toekomst zou kunnen voorspellen.

Volgens Doña Salomé komt Fujimori al in oktober vrij. Dat hij eind vorig jaar tot zes jaar is veroordeeld wegens machtsmisbruik en hem ook nog eens een celstraf van dertig jaar boven het hoofd hangt voor zijn rol in doodseskaders tegen leden en collaborateurs van guerrillabeweging Lichtend Pad, lacht Doña Salomé resoluut weg.

Iñaki Oñorbe Genovesi

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden