Heja, de Chinezen zijn weer cool

Volkskrant-correspondent Hans Moleman en zijn medewerkster Ying Huang reizen de komende week vanuit hun standplaats Shanghai langs de oostkust naar de olympische hoofdstad Peking....

Buiten loopt het tegen de 37 graden Celsius – en in de auto soms ook, want de airco van de trouwe Great Wall Safe kan de tropische hitte even niet aan. Dan vloeit er een golf zompige hete lucht door de ventilatieroosters van de auto.

We hebben ons net aan de met vrachtwagens overladen tweede rondweg van Shanghai ontworsteld, de laatste buitenwijken zijn gepasseerd. Het nieuwe asfalt van de Yanjiang-snelweg voert langs de fabrieksterreinen en boerenvelden van de noordelijke Yangtze-delta, en dan komt ’ie voor het eerst voorbij, op Easy FM 87,9.

Haoya! Haoya!

Zhongguo Ren Hongqilai!

Aanstekelijk deuntje. Een van de nieuwe olympische liedjes, zegt Ying, die worden nu veel gedraaid op de radio. Nog twee weken te gaan, hoe kan het anders, de natie wordt echt in de olympische stemming gebracht. Laat die lui uit het Westen maar zeuren over smog en mensenrechten, de Chinezen gaan er hun eigen feestje van maken.

Even de VS passeren in het medailleklassement: China is de beste!

Positief schrijven, verordonneerden de centrale propagandachefs in Peking al in het voorjaar aan de lokale media. Immers, 2008 wordt een kroonjaar voor de Chinese vooruitgang, en daarom willen we van jullie, werkers bij onze staatsmedia, Opwekkende Verhalen.

Schrijf over de mooie Olympische Stadions, over de noeste trainingsarbeid van onze atleten, over het vertrouwen dat onze editie van de spelen een groot succes wordt. We willen Vaderlandslievende Liederen, die het volk schragen in olympisch optimisme.

Op de snelweg de stad uit, de koers gezet naar Peking, 1200 kilometer noordelijk, Haoya, Haoya op de autoradio, valt een vermetel besluit.

De komende week, terwijl we geleidelijk in de Great Wall Safe langs de oostkust omhoog kruipen naar de olympische hoofdstad, komen er uit de laptop geen zure stukjes over schaduwzijden van het moderne China.

Het worden Opwekkende Verhalen. Zoals die van de Chinese collega’s, die vele duizenden die zuchten onder het decreet uit Peking.

Oei, zal even wennen zijn. Als dat maar goed gaat.

Op de autoradio komt het weer langs: Haoya, Haoya, Zhongguo Ren Hongqilai!

Wat is de melodie goed gekozen: een vrolijk voorthuppelend pop-achtig marsriedeltje, dat zich snel en indringend in je hoofd weet te nestelen.

En dan die tekst.

Heja, Heja, de Chinezen zijn weer cool!

Het kan de oogst zijn van een inspirerende, maotai-doordrenkte brainstormsessie van een Chinees Marco Borsato-type. Of zou er toch een speciale Liedcommissie van de Afdeling Culturele Propaganda van het Pekingse Olympisch Organisatiecomité aan te pas zijn gekomen om dit meesterwerkje in de steigers te zetten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden