Heinz

Heinz maakt, volgens de slogan, meer van tomaten. Niet sinds 1869, het jaartal dat ook op het etiket van de ketchupfles staat....

Adriaan de Boer

Hij koos de groene pickle als logo, de toevoeging '57 varieties' viel hem veel later in. Het getal, dat het aantal producten van de Heinz Company zou aangeven en steevast in advertenties en op billboards terugkeerde - '57 Good Things for the Table' - klopte niet: op dat tijdstip waren het er al meer dan zestig. Waarom Heinz vasthield aan 57 blijft volgens biograaf Robert C. Alberts in The Good Provider (1973) gehuld in duisternis.

Tegenwoordig gaat het om 5700 producten in tweehonderd landen, onder ontelbare merknamen. Nog steeds eindigt het telefoonnummer van het hoofdkantoor in Pittsburgh op 5757 en huurt het P.O.Box 57. De Nederlandse Heinz-vestiging werd geopend in - toeval - 1957.

Campbell kwam als een van de eerste grote concerns in Amerika met recepten waarin de eigen bliksoep kon worden omgetoverd tot saus. In brochures (Help for the Hostess uit 1920, met spaghetti à la Campbell), later in kookboeken - Cooking with Condensed Soup, etcetera - van spookschrijfster Carolyn Campbell. Dat kon Heinz ook. In 1930 verscheen The Heinz Book of Meat Cookery. Er stonden ook recepten in met vis, en soms luidde de instructie de inhoud van een hele fles ketchup aan de ingrediënten toe te voegen, zoals bij de Baked Round of Beef.

Nu is er Lekker tomaat - Wereldrecepten van Heinz, voor fl 14,95 in supermarkten te koop. Zo'n vijftig recepten voor gerechten waarin de gezeefde of gepelde tomaten, de tomato frito, de puree, tomatenblokjes of ketchup van de marktleider gaan. Heel erg spannend zijn ze niet. Aan verse tomaten zijn boeiender (kook)boeken gewijd, het Amerikaanse You Say Tomato van Joanne Weir bijvoorbeeld, of The Big Red Book of Tomatoes van de Britse Lindsay Bareham.

Heinz' tomato smoothie met komkommer, 'drankje of tussendoortje voor twee personen'.

Snijd een gewassen kwart komkommer in stukjes. Pureer gezeefde tomaten uit een pak (500 ml) samen met de komkommer, het bladgroen van 2 stengels bleekselderij en 2 eetlepels citroensap. Voeg zout en tabasco naar smaak toe. 'Serveren in twee hoge glazen met wat ijsblokjes erin en garneren met de stengels bleekselderij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden