Heineken wordt grootste brouwer in Polen

Heineken wordt de grootste bierbrouwer in Polen. De op één na grootste brouwer ter wereld heeft een belang verworven van 9,6 procent in Brewpole, de eigenaar van de Poolse brouwerijen Elbrewery en Lezajsk....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het is de bedoeling dat Brewpole gaat fuseren met Zywiec, de Poolse brouwerij waarin Heineken al een belang heeft van 75 procent. Door het samengaan van de beide Poolse bedrijven, wordt Heineken de grootste brouwer in Polen.

Heineken is de laatste tijd erg actief op de Poolse markt. Onlangs verhoogde de brouwer voor 150 miljoen gulden zijn belang in Zywiec van 50 naar 75 procent.

Deze uitbreiding had wel wat voeten in de aarde, omdat de Poolse Commissie voor het Toezicht op het Effectenverkeer daar een stokje voorstak. Toen Heineken beloofde Zywiec niet van de beurs in Warschau te halen, ging de commissie overstag. De Poolse beurs is vrij nieuw, en Zywiec is één van de belangrijkste fondsen.

Mogelijk breidt Heineken zijn belang in Zywiec nu zelfs uit tot 100 procent, omdat de Nederlandse brouwer volgens de Poolse wet verplicht is een bod uit te brengen op de resterende aandelen.

De stap oostwaarts kan Heineken helpen de bierproductie te verhogen. De West-Europese biermarkt stagneert. De consumptie in Nederland ligt al enige jaren op hetzelfde peil. Polen daarentegen geldt als een aantrekkelijke groeimarkt voor bier.

De Polen drinken weliswaar veel alcohol, maar nog relatief weinig bier. Vorig jaar steeg de bierconsumptie met 13,9 procent. Dit jaar verwachten de Polen een stijging van ongeveer 9 procent. 'Polen wordt een belangrijke markt voor ons', aldus Heineken.

Als de Poolse autoriteiten met de fusie instemmen, wil de Hollandse bierbrouwer zijn belang in Brewpole verhogen tot ongeveer 30 procent. Zywiec zal dan nieuwe aandelen uitgeven om Brewpole te kopen, waarna Heineken een meerderheid in het nieuwe bedrijf zal nemen. Het bedrijf blijft genoteerd aan de beurs van Warschau, aldus Heineken.

Bij de voorgenomen fusie zijn acht Poolse brouwerijen betrokken met een gezamenlijk verkoopvolume van bijna 7 miljoen hectoliter, 3500 medewerkers en een netto-omzet van meer dan 1 miljard Poolse Zloty (600 miljoen gulden).

Volgens de Nederlandse brouwer vullen beide Poolse branchegenoten elkaar prima aan op het gebied van brouwerijen, merken en distributie. De Brewpole-brouwerijen zijn vooral actief in het noorden en midden van het land, terwijl Zywiec vooral sterk is in het zuiden van Polen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden