Heineken test alle werknemers op verhoging bierproductie

Heineken gaat alle tweeduizend productiemedewerkers in Nederland testen. De test moet uitwijzen of zij een zwaardere functie aankunnen. Heineken wil de komende jaren de bierproductie met de helft verhogen....

GIJS HERDERSCHEE

Van onze verslaggever

Gijs Herderschêe

AMSTERDAM

Dit zijn de bonden en Heineken overeengekomen. Het is het eerste sociaal plan met dergelijke scholingsafspraken. De productieverhoging wil Heineken bewerkstelligen door verdere automatisering. Het aantal productiewerknemers kan gelijk blijven. De werknemers worden bijgeschoold in werktijd.

Heineken voorziet dat een aantal werknemers de veranderingen in de productie niet zal aankunnen. In overleg met de bonden is nu een akkoord gesloten over een sociaal plan tot 2003.

De Industriebond FNV is bijzonder te spreken over het sociaal plan. 'Dit is het eerste investeringscontract zoals het ons voor ogen staat. Er wordt in mensen geïnvesteerd, zodat zij tijdig worden voorbereid op veranderingen', zegt E. Schellenberg, onderhandelaar van de bond.

Heineken spreekt liever niet van een test, maar van 'meetinstrumenten' om de inzetbaarheid in nieuwe functies vast te stellen. Heineken verwacht dat zeker tweehonderd werknemers niet in staat zullen zijn om te voldoen aan de nieuwe functie-eisen. Zij hebben alleen de lagere school afgemaakt. 'Zij krijgen nu een volle kans. Sommige mensen leren beter in de praktijk dan op school. Het papiertje op zich zegt niet alles', zegt Schellenberg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden