Heineken proeft bier in plastic

Het kratje bier kan in de toekomst zonder rugklachten in de kofferbak worden getild. Heineken gaat zijn bier mogelijk in plastic flessen bottelen....

Van onze verslaggever Ben van Raaij

Plastic is in. Wereldwijd doen brouwers proeven met bier in plastic flessen. Zo heeft TNO voor een consortium van brouwers, waaronder ook Nederlandse bedrijven, uitgebreide tests gedaan met plastic. Overigens gaat het niet om plastic, maar om PET (polyethyleenteraftalaat), dat nu al wordt gebruikt voor cola- en mineraalwaterflessen.

De Deense brouwer Carlsberg introduceerde vorige maand als eerste een lichte, recyclebare kunststof bierfles op de thuismarkt Denemarken. Deze fles is gemaakt van het verwante kunststof PEN (polyethyleennaftalaat).

Het initiatief van concurrent Carlsberg in Denemarken noemde Heinekens bestuursvoorzitter Vuursteen woensdag 'moedig', maar hij betwijfelt of het verstandig is. Andrew Arnold van Carlsberg laat weten dat het met de verkoop van het bier in plastic goed gaat. 'De mensen lijken er hier al aardig aan te wennen.'

Het grote voordeel van flessen van PET of PEN is hun geringe gewicht, dat vervoers- en energiekosten bespaart en prettig heet voor de consument. Het grote nadeel was tot nu toe dat PET-flessen lekten: koolzuur ging naar buiten, zuurstof naar binnen, met desastreuze gevolgen voor de kwaliteit van het bier. Dat hinderlijke probleem is inmiddels met de ontwikkeling van een speciale vijflagige PET verholpen, zegt een woordvoerder van Heineken.

Bij wijze van experiment is Heineken in Frankrijk begonnen om het lokale biermerk 33 in de nieuwe PET-flessen te verkopen, met naar eigen zeggen bemoedigende resultaten. Maar in Frankrijk is de consument volgens Heineken gewend aan drank in plastic. In Italië gaat Heineken binnenkort bier van het merk Dreher in plastic bottelen.

Voor de definitieve invoering van de PET-fles moeten er nog een paar problemen worden opgelost. PET is duurder dan glas. Bij grootscheepse invoering kan de kostprijs dalen, maar het is de vraag of PET ooit goedkoper wordt dan glas, denkt Heineken. PET is ook minder milieuvriendelijk. Voor recycling moet een statiegeldsysteem haalbaar zijn. En dan is er natuurlijk nog het imagoprobleem: in veel landen bezien consumenten bier in plastic met argwaan.

Volgens Heineken-topman Vuursteen zal de introductie van de PET-fles in Nederland nog even op zich laten wachten. 'Het kan nog wel wat jaren duren voordat de consument aan het idee van plastic flessen gewend is.' Hij denkt ook niet dat de PET-fles de glazen fles helemaal zal vervangen. Waarschijnlijker is dat beide verpakkingsvormen naast elkaar zullen bestaan.

Intussen kijken andere Nederlandse brouwers de kat uit de boom. 'We hebben vooralsnog meer vragen dan antwoorden, maar onze afdeling verpakkingen volgt de ontwikkelingen op de voet', meldt Grolsch. Een proef met plastic flessen sluit hij niet uit. Bavaria heeft de PET-fles ook in onderzoek, maar laat weten dat het wacht tot alle 'kwaliteitsproblemen' de wereld uit zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden