Heineken-ontvoerder hoopte op enkeltje Paraguay

Heineken-ontvoerder Frans Meijer bouwde na zijn vlucht in 1985 een bestaan op in Paraguay. Na 16 jaar lijkt zijn terugreis naar Amsterdam aanstaande....

Van onze verslaggever

De 'Ronnie Biggs van de Nederlandse onderwereld', zoals The Guardian Heineken-ontvoerder Frans Meijer omschrijft, lijkt binnenkort naar Nederland te komen. Niet vrijwillig en gedreven door ziekte en ouderdom, zoals de roemruchte Engelse treinrover drie weken geleden, maar omdat het hof van beroep in Paraguay deze week Meijers bezwaren tegen uitlevering heeft verworpen.

Alleen het hooggerechtshof aldaar kan het verzet van de48-jarige Meijer tegen een reis naar Nederland nog honoreren.

Was Meijer in het hart van Zuid-Amerika beter af dan zijn voormalige 'gabbers' uit Amsterdam?

Sinds de ontvoering van de bierbrouwer en zijn chauffeur Ab Doderer bleef alleen Willem Holleeder nog uit handen van justitie. Al is ook zijn naam in menig opsporingsonderzoek gevallen. Jan Boellaard werd na twaalf jaar celstraf vanwege de ontvoering veroordeeld tot nog eens twintig jaar wegens moord op een douanier tijdens een mislukte cocaïnesmokkel. Martin Erkamps werd gearresteerd in Spanje met een wagen vol hasj.

En Cor van Hout, de bekendste van het vijftal sinds de publicatie van zijn biografie in 1987? Hij werd alleen maar bekender. Direct na zijn vrijlating dook hij onmiddellijk de wereld van de drugs en prostitutie in, waarin hij snel grote belangen kon opbouwen.

Van de 35 miljoen gulden die het Heineken-concern betaalde voor de vrijlating van het ontvoerde tweetal is acht miljoen gulden nooit teruggevonden. Vermoed is dat dit geld het criminele start kapitaal was van Van Hout en Holleeder. Ook is lang gedacht dat Meijer het geld had meegenomen op zijn vlucht. Tegenover de politie verklaarde hij dat hij het geld had 'verbrand uit spijt over de ontvoering'.

Cor van Hout werd in 1998 veroordeeld tot vierenhalf jaar cel wegens drugshandel en wapenbezit. Hij was twee keer doelwit van een aanslag. De laatste keer, in december 2000 na zijn vrijlating, werd in verband gebracht met de liquidatie van topcrimineel Sam Klepper, ook een Amsterdamse 'volksjongen' die groot werd in de misdaad.

Meijer bouwde inmiddels onder valse naam een nieuw bestaan op als restauranthouder, huwde een Paraguayaanse en kreeg kinderen met haar. Hij bleef wel altijd over zijn schouder kijken.

In 1995 werd hij aangehouden. Zijn vrijlating, drie weken later, was omgeven door geruchten over omkoping. In januari 1998 werd hij opnieuw gevonden en vastgezet.

In Nederland wacht hem, met aftrek van zijn uitleveringsdetentie in zijn nieuwe vaderland, nog ongeveer driekwart van zijn straf van twaalf jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden