'Heineken maakt predicaat niet waar'

VAN ONZE VERSLAGGEVER GERARD REIJN

AMSTERDAM - Heineken moet zijn predicaat Hofleverancier maar eens inleveren. Dat vindt Frank van Hoorn, een ondernemer die al jaren met Neerlands grootste bierbrouwer overhoop ligt. Van Hoorn heeft koningin Beatrix verzocht het predicaat voor Heineken in te trekken. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat zoiets niet eerder is voorgekomen.

In zijn brief aan de koningin wijst Van Hoorn op de regels die gelden voor het predicaat. Een Hofleverancier moet 'alles nalaten wat zijn reputatie zal schaden', en schending van die regel kan leiden tot het verlies van het predicaat.

Volgens Van Hoorn is de reputatie van Heineken danig geschaad. Hij wijst erop dat Heineken in 2011 door het Europese Hof van Justitie een boete van 198 miljoen euro kreeg wegens kartelvorming in Nederland. Verder zou Heineken betrokken zijn geweest bij de 'methode Kooistra', waarbij de belastingdienst en andere schuldeisers tientallen miljoenen zouden zijn misgelopen bij faillissementen van cafés. Koninklijke Horeca Nederland, de organisatie van onder meer caféhouders, beklaagde zich volgens Van Hoorn in 2011 over intimidatie door Heineken.

Directe aanleiding voor Van Hoorn om zijn verzoek te doen, is de gang van zaken rond de uitbesteding van werk aan cateraar Albron.

Reeds in 2003 deed Heineken zijn kantines over aan Albron en ook het bijbehorende personeel, dat daardoor tientallen procenten minder ging verdienen. In 2010 sprak het Europese Hof van Justitie uit dat dat niet door de beugel kon, maar sindsdien procederen Heineken en Albron gewoon verder.

Toon Wennekers, bestuurder van FNV Bondgenoten die de belangen van de doorgeschoven werknemers behartigt, zegt dat het gesprek nog steeds gaande is, maar dat dat moeizaam gaat. 'Heineken heeft gedreigd in cassatie te zullen gaan als de onderhandelingen niet tot resultaat leiden', zegt hij. Dat zou weer een paar jaar procederen betekenen.

Van Hoorn vindt het allemaal tekenen van de arrogantie van het bierconcern. Sinds 2003 heeft hij een conflict met Heineken. Wegens de Irak-oorlog ging een muziekevenement dat hij voor Heineken had georganiseerd niet door. Zijn bedrijf ging eraan failliet.

Curator Marc van Zanten beschuldigde Heineken van onrechtmatig handelen en diende een miljoenenclaim in. Voor de rechter haalde hij het echter niet. Van Hoorn is nog steeds woedend op Heineken. Enkele jaren geleden lanceerde hij de website beslagerijheineken.nl, met informatie over volgens hem kwalijke praktijken van het concern.

De woordvoerder van Heineken Nederland houdt het erop dat Van Hoorn aandacht wil voor zijn eigen conflict met Heineken.

Het is overigens de vraag of Heineken nog wel recht heeft op het predicaat, dat het heeft sinds 1927. Het is bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf; de ruim 400 bedrijven op de lijst zijn bijna alle van die categorie. Voor de giganten is er een ander predicaat: Koninklijk.

De kans dat Heineken zijn predicaat moet inleveren is klein. Zelfs Ahold, dat bijna ten onderging aan een boekhoudschandaal, behield het predicaat Koninklijk, waarvoor dezelfde normen gelden als voor Hofleverancier.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden