Heineken is top, zegt Rutte bij VN
Kan dat zomaar, een premier die tijdens een VN-top reclame maakt voor het bedrijfsleven van zijn eigen land? Premier Rutte stak in zijn toespraak bij de Verenigde Naties de loftrompet over Heineken. De bierfabrikant wil in Afrika en het Midden-Oosten 60 procent van de ingrediënten inkopen bij lokale boeren. Daarmee is Heineken een voorbeeld van hoe het bedrijfsleven de VN kan helpen de milenniumdoelen te behalen, vindt Rutte.
'Ik heb zelden zulke reclame gehoord', verzucht Thomas Weiss, schrijver van What's Wrong With the United Nations and How to Fix It en andere boeken over de VN. 'Nogal schaamteloos, niet?'
'Ik heb middelhoge ambtenaren hun bedrijfsleven weleens horen aanprijzen bij de VN, maar nooit ministers van Buitenlandse Zaken of regeringsleiders', voegt VN-expert Courtney Smith (Seton Hall University) toe.
Premier Stefan Löfven van Zweden, een concurrent van Nederland in de strijd om een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad, repte in zijn toespraak bij de VN met geen woord over IKEA, Volvo, Ericsson of andere Zweedse multinationals. In plaats daarvan zei Löfven van Zweden het eerste land ter wereld te willen maken dat geen fossiele brandstoffen meer gebruikt.
Volksgezondheid
Tegelijkertijd wekt Ruttes reclame voor Heineken geen verbazing. Rutte grijpt net als minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bijna elke toespraak aan om Nederlandse bedrijven te bewieroken. De tandpasta en de zeep van Unilever kregen in juli een pluim van Ploumen tijdens een ontwikkelingsconferentie in Addis Abbeba. Ze zouden bijdragen aan de volksgezondheid.
De maand daarvoor zette Rutte Philips en Unilever in het zonnetje in Bombay. Ploumen gebruikte een humanitaire top in Den Haag begin dit jaar om Unilever aan te prijzen en ook een toespraak voor Nobelprijswinnaar en globaliseringscriticus Joseph Stiglitz kon niet voorbijgaan zonder complimenten aan Unilever en DSM.
Is Ruttes lof voor Heineken eigenlijk terecht? Hoewel alcohol een curieus medicijn lijkt tegen armoede, scoort de bierbrouwer goed in de Dow Jones Sustainability Indices, die de duurzaamheid van multinationals meten. In Afrika koopt Heineken 48 procent van zijn ingrediënten in bij lokale boeren, in 2020 moet dat 60 procent zijn.
Hoe goed of slecht Heineken het precies doet in Afrika, valt moeilijk te zeggen. Journalist Olivier van Beemen publiceert binnenkort zijn boek Heineken in Afrika, waarin hij 'zaken die de brouwer liever verborgen houdt' belooft te onthullen. Een tipje van de sluier wil hij nog niet oplichten.