Heineken helpt top aan bonus met verlagen eisen

Heineken wil de prestatievoorwaarden van twee aandelenplannen voor de top tussentijds afzwakken. Hierdoor komen de twee bestuurders van de bierbrouwer alsnog in aanmerking voor een miljoenenbonus, die ze normaal gesproken zouden mislopen.

AMSTERDAM - Dit blijkt uit het recent verschenen jaarverslag van Heineken. Daarin melden de commissarissen van de bierbrouwer dat ze de prestatiedoelstellingen voor twee langetermijnbonussen willen 'hercalibreren', oftewel naar beneden bijstellen. Dat gebeurt met een verwijzing naar de moeilijke economische omstandigheden. Drie van de vier criteria zijn nu al onhaalbaar, waardoor de bonus zou komen te vervallen.


Door de voorwaarden af te zwakken, maakt Heineken-topman Jean-François van Boxmeer nu alsnog kans op twee bonussen van 1,1 miljoen euro en 8,5 ton. Bij financieel bestuurder René Hooft Graafland gaat om het 5,5 en 4 ton die hij mogelijk toch nog krijgt, hoewel niet wordt voldaan aan de oorspronkelijk afgesproken prestaties.


Grote beleggers zijn ontstemd over het plan van Heineken. Commissarissen mogen volgens de regels voor goed bedrijfsbestuur tussentijds ingrijpen in de beloning van de top. Dat is bedoeld om bonussen te kunnen beperken als de prestaties tegenvallen, juist niet om de extraatjes alsnog uit te delen door de voorwaarden te versoepelen.


'Daar zijn wij geen voorstander van', zegt Faryda Lindeman van MN, de pensioenuitvoerder die namens grote institutionele beleggers overleg voert met Heineken. 'Het is natuurlijk ook niet sterk om je zorgvuldig doordachte beloningsbeleid direct af te zwakken als het even tegenzit', zegt Lindeman, met een verwijzing naar de problemen van Heineken in onder meer de opkomende markten. Heineken kon vrijdag geen reactie geven op de kritiek. Topman Van Boxmeer verdiende vorig jaar 3,5 miljoen euro


MN beraadt zich nog hoe het de versoepelde bonussen aan de orde gaat stellen tijdens de komende aandeelhoudersvergadering van Heineken. Over het onderwerp kan niet worden gestemd. De pensioenuitvoerder is met de bierbrouwer in gesprek over het bonusbeleid.


Vorig jaar stemden de institutionele beleggers al tegen de beloning. Dat gebeurde omdat Heineken aan Van Boxmeer een zogeheten retentiebonus ('aanblijfpremie') van 1,5 miljoen euro gaf, een douceurtje in aandelen waarvoor de topman niets anders hoeft te doen dan op zijn post te blijven. Beleggers noemden zo'n makkelijk extraatje toen ongepast. Het voorstel werd toch aangenomen, onder meer door de goedkeuring van de door de familie gecontroleerde grootaandeelhouder Heineken Holding.


Pagina 11: Ondernemingsraad moet meepraten over inkomen baas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden