Heineken en Unilever buitenspel in Zweden

Heineken en Unilever grijpen beide naast de felbegeerde Zweedse voedingsmiddelengroep Branded Consumer Products (BCP), een dochter van het Volvo-concern. Volvo heeft maandag bekendgemaakt de voorkeur te geven aan de Noorse onderneming Orkla....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

BCP is een onderdeel van de door Volvo gecontroleerde investeringsgroep Procordia. De Zweedse autoproducent, die vanaf eind jaren streefde naar diversificatie maar na het mislukken van de samenwerking met het Franse Renault zijn strategie weer wijzigde, wil van de voedingsmiddelengroep af omdat het een bedrijfsvreemde activiteit is. Het Noorse Orkla was de eerste kandidaat voor overname.

Orkla neemt nu van Volvo de levensmiddelenbedrijven Procordia Food en Abba Seafood over, die samen een jaaromzet hebben van 5,7 miljard Zweedse kroon (1,2 miljard gulden). Het Noorse concern combineert die met zijn ongeveer even grote eigen voedseldivisie Nora. Verder gaan Volvo en Orkla een gezamenlijke drankenonderneming vormen door een fusie van Orkla-dochter Ringnes en de Zweedse bierproducent Pripps. Dat bedrijf krijgt een jaaromzet van

7 miljard Noorse kroon (1,75 miljard gulden) en zal naar de beurs gaan.

Orkla en Volvo krijgen elk een belang van 50 procent in het drankenbedrijf, maar het Zweedse concern kan dat vergroten tot 55 procent door in samenhang met de beursgang obligaties te converteren in aandelen.

De belangen vormen de hoofdmoot van de Volvo-dochter BCP. Besprekingen met Orkla over de zogenoemde Scandinavische optie voor BCP leken aanvankelijk te mislukken. Daarop roken andere concerns hun kans. Unilever sloeg de handen ineen met de investeringsgroep Spira, waarvan een coöperatie van Zweedse boeren de grootste aandeelhouder is. Heineken bundelde de krachten met het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé en de Zweedse investeringsgroep EQT Partners.

Heineken was vooral geïnteresseerd in Pripps, de grootste brouwer op de Zweedse markt. Dat bedrijf is ook actief in Finland, de Baltische staten en Rusland. Heineken heeft in Zweden een minimale positie. De Nederlandse brouwer, die eerder berichten uit Zweedse media over zijn belangstelling voor BCP al niet wilde bevestigen, wil niet reageren op het mislukken van een overname in Zweden. Hetzelfde geldt voor Unilever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden