Hein Bondo wilde beroemd artiest worden

Hein Bondo had bepaald geen gemakkelijke jeugd, maar hij wist wat hij wilde worden: artiest. Dat lukte. En dankzij Theo Maassen werd hij ook nog beroemd.

Huub van Bijnen alias Hein Bondo Beeld Rechtenvrij

Levend standbeeld, clown, buikspreker, muzikant en goochelaar Hein Bondo, pseudoniem voor Huub van Bijnen, wilde beroemd worden. Cabaretier Theo Maassen hielp hem daarbij. Hij haalde hem in De Wereld Draait Door en maakte ook een korte documentaire over Bondo, getiteld De Onterechte Kampioen, die werd uitgezonden door de VPRO.

Op 12 juli blies Hein Bondo zijn laatste adem uit in een verzorgingstehuis in Eindhoven, nadat zijn gezondheid al enige tijd aanzienlijk was verslechterd en hij was gaan dementeren. 'Hij was op', zo zegt Maassen.

Maar zijn beroemdheid had hij binnen. Zeker lokaal, maar ook nationaal. Zijn naam is te vinden op Wikipedia en hij heeft al voor zijn dood zijn eigen biografie gekregen: Mijn nieuwe beste vriend, geschreven door de journalist Henk van Straten, die daarvoor een jaar lang met hem optrok. 'Het was eigenlijk bedoeld als fotoboek, maar al gauw bleek er enorm veel te vertellen te zijn en werd het tekst in plaats van foto's', zegt Van Straten.

Hein Bondo werd als Huub van Bijnen geboren in het bij Den Bosch gelegen dorpje Haarsteeg. Door complicaties bij de bevalling liep hij hersenschade op. Zijn vader, mandenmaker, overleed vlak daarna, waarna moeder met vier kleine kinderen in grote armoede achter bleef. Zij had het psychisch moeilijk, sloot zich dan op in haar kamer en de kinderen zochten vaak hun heil bij ooms en tantes in de buurt. Toen Huub 8 jaar was, werd hij in een internaat geplaatst. Hier zou hij tot zijn 30ste jaar verblijven. Daarna kon hij begeleid gaan wonen in de Eindhovense wijk Strijp.

Al snel bleek daar dat hij van al die begeleiding en betutteling niets wilde weten. Hij wilde zelf aan de slag en artiest worden. En vooral beroemd.

Performances in Eindhoven

Daarom trok Bondo elke dag de stad in om perfomances te geven voor de V&D in Eindhoven. Hij gaf poppenkastvoorstellingen, trad op als clown, ging buikspreken en zingen en werd levend standbeeld. Hij nam het zeer serieus en liet zelfs bij fotostudio's promomateriaal maken waarbij hij zich hulde in outfits als vrouw of paus. 'Behalve levend standbeeld kon hij alles wat hij deed niet echt goed, maar dat maakte hem juist extra grappig', zegt Van Straten.

Maassen kwam hem daar ook tegen. 'De eerste keer vroeg ik of ik een foto van hem mocht maken. 'Kleur of zwart-wit', vroeg hij. 'Kleur', zei ik. Dan was het goed, was zijn antwoord.' Dat hij misschien niet zo goed was, maakte volgens Maassen niet uit. Hij had de ziel van een artiest. En dat is net zo belangrijk als talent.

Bondo ging in zijn streven naar roem door roeien en ruiten. Hij schreef brieven naar PSV, de burgemeester en zelfs de koningin van Engeland. Als hij een keer op televisie was, wilde hij de volgende keer weer en als hij dan werd afgewezen, liet hij meteen zijn teleurstelling blijken. 'In dat opzicht was hij ook wel een beetje een bittere man', zegt Van Straten, die hem samen met Maassen op de dag van zijn dood nog bezocht.

Maassen maakte in 2003 een documentaire waarin hij Bondo volgde als deelnemer aan de internationale kampioenschappen Living Statue in Oostende. Nadat zes jaar later het boek over Bondo was verschenen, haalde Maassen hem voor een optreden in DWDD. 'Hij was een kleurrijk en bijzonder persoon. Ondanks zijn beperkingen heeft Huub iets moois gemaakt van zijn leven.'

Zelfs tot na zijn dood. Op zijn uitvaart werd zijn favoriete liedje Kleine kokette Katinka ten gehore gebracht. Hij lag in de kist verkleed als de paus, met een zwaard erbij. De kist was wit en er stond groot op: Heintje Bondo. Want zo wilde hij het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.