Heimwee

Betrouwbare Mannetjes Simon Hendriksen en Melle Runderkamp staan u met geruststellende raad bij tijdens de zware vakantieweken.

SIMON HENDRIKSEN EN MELLE RUNDERKAMP

Homo's. Ze zijn er gewoon niet. In het voetbal althans. Hij was ze in ieder geval nog nooit tegengekomen. Ze houden niet van het spelletje en dat komt doordat ze liever kapper worden. Of musicalster. René van der Gijp, van wie eerst het ene en toen het andere Betrouwbare Mannetje gisterenochtend de biografie had gelezen, was op dreef.

We hadden de vrouwen beloofd de tv in de luxetent voor de rest van de vakantie uit te laten en onze respectieve telefoons enkel in noodgeval te gebruiken. Dat het dan misschien nog gezellig wordt. Toch sijpelde de discussie ook hier door. Onze handen jeukten.

Het debat. Het heerlijke Nederlandse Debat. Want het is toch gewoon zo? Ik heb anders een vriend die homo is en die vindt zulke opmerkingen geen enkel probleem. En Jack van Gelder dan? Die weet het voetbal toch moeiteloos met een gezonde passie voor musical te combineren? God, wat hadden we dit gemist. Tegen de tijd dat Hanneke Groenteman riep dat je het woordje homo hier eens door Jood moest vervangen ('en waarom niet') en wij ons even afvroegen waarom Joden in godsnaam liever kapper zouden willen worden, stonden we als twee giechelende niet-voetballers te springen van vreugde.

Hoewel we niet meer dan 82,6 kilometer gereden hebben, begint thuis steeds verder weg te voelen. Hier op de duinglamping gaat het alleen maar over hoe laat het winkeltje weer open is of over ons eigen kweekvlees dat de zwembandjes niet moet vergeten. En ondertussen zien we al het moois aan onze neus voorbijgaan: het boycotten van Sotsji, een debat over een gebrek aan debat over het islamdebat, het jaarlijkse 'ik heb niks tegen homo's, maar zo met z'n allen op een boot vind ik ze vies'. Werkten we maar op de ambassade in Jemen. Dan konden we tenminste naar huis.

Heimwee. Het steekt vroeg of laat de kop op. U gaat met vakantie om thuis te vergeten, maar uiteindelijk mist u dat eerder dan dat het uit uw gedachten verdwenen is. Missen slaat om in verlangen en al gauw zit u met knagende tegenzin voor de tent de dagen te tellen totdat u weer op de eigen pot mag zitten. Dat lekker buiten leven heeft u ook wel weer gezien en u begint bijna uit te kijken naar het dinsdagochtendbabbeltje met Tineke Wiesheuvel van HR. Als u maar weer thuis bent. In uw eigen bed.

Als u denkt dat wij een oplossing hebben, moeten we u teleurstellen. Heimwee is niet weg te nemen. U zult er doorheen moeten. In het beste geval kunt u het zien als de drijvende kracht die u uiteindelijk weer naar huis brengt. En dat moest er zo langzamerhand ook maar eens van komen.

Of u doet als René van der Gijp. Gewoon, net zo hard vereenvoudigen tot het lijkt te kloppen. Dus een volgende keer gewoon niet op vakantie. En anders niet te veel aan thuis denken. Dan bestaat heimwee ook niet.

Veel plezier van uw zomer!

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden