RECEPT

Heilzame kurkumabroodjes

Kookboekenmaker, illustrator en kok Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Kurkumapita's.
Recept voor ongeveer 10 stuks.

Beeld Yvette van Boven

Kurkuma (of geelwortel, of turmeric) is op dit moment hot, want het schijnt voor alles goed te zijn. Het is ontstekingsremmend, het is een antioxidant, u zou er minder kaal door worden en ook minder depressief. Ik vraag me altijd af in welke hoeveelheid men zo'n specerij tot zich moet nemen voor een wilde haardos of wittere tanden.

Zelf gebruik ik kurkuma al jaren in witbrood, want daar wordt het zo mooi knalgeel van (het is de gele kleur in kerrie) en het geeft het brood een lekkere, aardse smaak. Dat uw weerstand na het eten van een pita een opkikker krijgt, is mooi meegenomen.

Laat de gist in een deel van het lauwwarme water oplossen. Giet het bij de bloem, zout, olijfolie en kurkuma in een kom, voeg de rest van het water in scheuten toe. Kneed zeker 10 minuten tot een glad deeg ontstaat. Voeg zo nodig wat water of bloem toe voor een soepel, niet plakkend deeg.

Laat het in een ingevette kom, afgedekt met plasticfolie, 1 uur rijzen - op een warme plaats.

Kneed het deeg daarna nogmaals goed en verdeel het dan in zo'n 10 gelijke bolletjes. Laat die nogmaals rijzen: 15 minuten en bestoven met wat bloem onder een theedoek.

Rol de bolletjes, op een met bloem bestoven aanrecht, zo dun mogelijk uit.

Verwarm de oven intussen voor op 225 graden, plaats er een pizzasteen in (als u die heeft) en verwarm anders een bakplaat voor in het midden van de oven.

Bak de pita's in porties op een vel bakpapier in 12 minuten bol en gaar. Ze zakken na het bakken weer in - dat hoort.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven

Ingrediënten

2 zakjes gist (14 gr)
250 ml lauwwarm water
400 gr bloem, plus wat extra
snuf zout
2 el olijfolie
3 tl kurkuma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.