Heilige drie-eenheid

Veel manieren zijn er om tot culinaire vondsten te komen. Het enige dat daarbij dwars kan zitten is dat alles kan....

In de hoge horeca bestaan de gewaagde vindingen uit telkens hetzelfde. Een paar dure dingen die helemaal niets met elkaar van doen hebben aan elkaar vastplakken. We kwamen in Rotterdam een tarbot tegen met daar bovenop blokjes ganzenlever. Doodzonde van de tarbot.

Moesten wij een tijdje invallen voor de kooklerares op de huishoudschool, dan zouden we er een geweldige bende van maken. De klas op zijn kop. De ene culinaire hoogstand na de andere. Alles mag, maar aan een enkele regel dienen de wilde meiden (m/v) zich te houden. Nooit meer dan drie ingrediënten in een creatie. Kookwater, olie en zout tellen niet mee als ingrediënt, maar peper wel. Wie peper gebruikt heeft volgens de strenge regel nog maar twee andere producten om te toveren. Als een dolle rijke tekeer gaan kan, maar let op, met kreeft, kaviaar, truffel, oesters en ganzenlever is zo heel veel bijzonders niet te verzinnen. Met truffel is nog het meest te bedenken.

De sinaasappelmode gaat in de culi-keuken op en neer als de zoom van de rok van het seizoen. Maandenlang zit overal sinaasappel in, het sap, de schil of partjes zonder velletje. Dan hoor je er tijden niets meer van, maar opeens duikt hij weer op.

Zo zijn er meer versleten uitvindingen. Telkens blijkt dat oeroude schotels nog steeds goed smaken. Na een wereldreis is een bord hachee een belevenis, eens bedacht en nog altijd lekker.

In horeca en huishouden wordt alles flinterdun geplet, of gesneden en heet dan carpaccio. Van rundvlees, van lamsvlees, van tonijn, van aubergine. We telden in restaurantrecensies in kranten het woord carpaccio. Tot nu toe vonden we het vijftien keer in drie kranten in 24 weken.

Pletten blijkt het einde niet. Er moet nog iets gebeuren. O, een drup sesamolie dan maar. Maar neem op de huishoudschool in de keetklas de oude vertrouwde pasta. En koop goede amandelen. Daar heb je het al, we weten niet wat goede zijn, waar we op moeten letten. Advies: ga naar een Turkse winkel en vraag een allochtone klant welke amandelen de goede zijn. Zo burgeren we nog eens in. Hak de amandelen fijn en meng ze door pasta, in dit geval is de gewone elleboogmacaroni de beste. De fijnte van het haksel maakt al veel uit voor de lekkerte. Maar er moet nog iets bij. Wat? Iets dat het vervolmaakt. En meer dan iets, nee dat mag niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden