Heilig huisje op de helling?

Blijft de hypotheekrente onbeperkt aftrekbaar? Of moet de miljonair in zijn riante kasteeltje vrezen dat hij de renteaftrek gaat verliezen?...

Met de onbeperkte renteaftrek is Nederland een buitenbeentje in Europa. Het valt ook niet te begrijpen waarom iemand die de koopsom van zijn woning zo uit eigen zak kan betalen, een fiscale premie moet krijgen als hij het geld leent. Niettemin: de hypotheekrente-aftrek was een heilig huisje bij alle kabinetsformaties.

Toch is er in de loop der jaren wel aan de aftrek geknabbeld. Dat is niet alleen gebeurd met de invoering van de nieuwe belastingwet van 2001. Eerder al was vastgesteld dat de rente over een hypotheekverhoging niet meer aftrekbaar is als het geld niet besteed wordt aan de eigen woning. Wordt het geld bijvoorbeeld besteed aan de aankoop van een caravan, dan is er geen aftrek mogelijk.

Over deze aftrekbeperking ontstonden regelmatig meningsverschillen met de fiscus. Was het nodig dat elke gulden onmiddellijk aan verbouwingskosten werd betaald? Of was het voldoende als je kon aantonen dat je in de jaren na de hypotheekverhoging verbouwingen gepleegd had tot om en nabij het opgenomen bedrag?

In dat soort gevallen was de Belastingdienst recht in de leer. Was het geld niet rechtstreeks gebruikt voor de verbouwing van de woning, dan werd de aftrek geweigerd, zelfs al was er in de jaren na de verhoging wel het nodige aan de woning verbouwd. Die rechtlijnige aanpak is vorige maand door de rechter afgewezen. De aftrek werd toegekend in een geval waarin het bedrag van de hypotheekverhoging op een Roparco-rekening was gezet.

Er waren in deze zaak in de vier jaar na de verhoging wel verbouwingen geweest, tot bijna hetzelfde bedrag, maar die waren voor het grootste deel uit de salarisrekeningen betaald.

Dit resultaat lijkt zot, maar sluit wel aan op het systeem van de rente-aftrek. Als de aankoop van de eigen woning met geleend geld voor iedereen, rijk en arm, fiscaal wordt gesubsidieerd, waarom zou datzelfde dan niet gelden voor de verbouwing?

Reden te meer, zou je zeggen, om in de onbeperkte hypotheekrente-aftrek onverwijld de bijl te zetten. Of past zo'n moedige politieke daad niet meer in deze post-paarse tijden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden